Óbudán megállt az idő
2021. június 21. írta: Óbudai Hírek

Óbudán megállt az idő

Nem csupán a Polgármesteri Hivatal homlokzatán található óra állt meg, kerületszerte olyan érzésünk lehet, mint a kapitány és legénység nélkül sordódó hajón: a lendület még viszi egy darabig előre, de már jól látszik a törődés hiánya.

201499230_958583774972956_6745327477149162039_n.jpgA Fő téri óra ezúttal szimbolikus jelentőséggel bír: mutatói jól illusztrálják a III. kerületi állapotokat. Korábban naponta háromszor zenélt is a szerkezet, ma már az Óbudai Danubia Zenekar által feljátszott dallamokat sem hallani.

Nehéz a koronavírusra fogni, hogy 2019 ősze óta Óbuda-Békásmegyeren megálltak a fejlesztések. A kerületben élők korábban ahhoz voltak szokva, hogy évente megújult közterületekkel találkoznak, érdemes többek között a Traianus térre, a Békásmegyeri Piacra, a Boldog Sándor István parkra vagy a Mészkő parkra gondolni. Hasonló, vagy akár ezeknél sokkal kisebb volumenű fejlesztések az elmúlt másfél évben nem voltak a kerületben, de folyamatban lévő projektről sem tudunk.

A Kiss László vezette önkormányzat a városüzemeltetés alapfeladatait sem végzi el. Bármerre nézünk a kerületben, már nem csupán térdig, inkább derékig ér a gaz (pardon: méhlegelő és sünhotel), annak ellenére, hogy három hete még a parkolási ellenőrök is hadra foghatóak lettek volna például kertészeti feladatokra. De a baloldali önkormányzat a kaszálás helyett a vagyonherdálásra koncentrál inkább.

További képek a galériában

Ahogy korábban már megírtuk (Feléli a kerület vagyonát Kiss László): az elmúlt másfél évben példátlan mértékben csökken a kerület vagyona. Míg az önkormányzat vagyona a 2017-2019 évek átlagában 7,4 milliárd forinttal gyarapodott, addig az elmúlt hónapokban a korábbi trend megváltozott és az önkormányzat vagyona a 2019. évhez képest 1,8 milliárd forinttal csökkent – írja önkritikusan az önkormányzat.

A haverok bevételhez juttatása nem titkolt célja a szivárványkoalíciónak. Amit lehet értékesítenek vagy bérbe adnak. Míg a választási kampányban lakásépítést és lakáspályázatokat ígért Kiss László, addig most sorra adják el az önkormányzat lakásállományát.

Bár nem szűkölködik az önkormányzat, van pénz a Fő téri kasszában és kötöttek is 72 milliárd (!) forintért parkfenntartásra szerződést, ennek az eredményét nem látjuk! Szabadulna is a városvezetés a parkfenntartás gondjától, 10 évre bérbe adnák a Nánási út – Vitorla utca sarkán található parkot is kereskedelmi funkcióval, vendéglátóhelyek, teraszok és parkolók építésére. Hasonló kérdésekben közösségi tervezéshez voltak szokva a kerület lakói, hogy a városvezetés előzetesen kéri ki a véleményüket. A tiltakozás hatására az önkormányzat nevében Czeglédy alpolgármester próbálta utólag magyarázni a kerületvezetés szándékát: ha a környékbelieknek nem tetszik a tervezett vendéglátófunkció, akár el is adhatják a területet.

Ha a parkokról a terekre tekintünk, szintén áldatlan állapotokat látunk: a kerületi intézmények közvetlen közelében is szemétbe botlanak az arra járók, nincsenek ürítve a köztéri kukák és a padokon is hajléktalanokba, drogosokba botlanak azok, akik a szabadban élveznék a nyári napokat a lakásuk helyett. Nem kell messze menni a Polgármesteri Hivataltól ahhoz, hogy lássuk az elhanyagoltságot: a Szentlélek téri Szentháromság szobrot felveti a gaz és az utcanévtábla is lehullott már a Zichy kastély faláról.

Nem jobb a helyzet ott sem, ahol a Főváros a fenntartó. A Flórián téri felüljáró lassan életveszélyessé válik: ezúttal nem a hídra tartó autósok vannak veszélyben, hanem a fürdőmúzeum munkatársai és az aluljáróban közlekedő gyalogosok retteghetnek a rendszeresen mélybe hulló betontömböktől. Az idő itt is megállt: a Karácsony-féle fővárosnak már aláírt kivitelezői szerződése van a felüljáró felújítására, de a munka immár egy éve nem kezdődött el.

A kapitány és a legénység saját képességeik korlátait belátva már kapitulált Óbuda hajójáról. Magukkal vitték, amit tudtak, már csak a nevük van az óra alatt a falon. A hajót pedig lassan a lendület sem sodorja már tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916599936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása