Feléli a kerület vagyonát Kiss László
2021. május 04. írta: Óbudai Hírek

Feléli a kerület vagyonát Kiss László

Másfél év elegendő volt arra, hogy a baloldali városvezetés milliárdokat füstöljön el a kerület lakóinak zsebéből, miközben hitellel finanszírozza a városrész működését.budapest_obuda_fo_ter_smoke.jpg

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vagyona 2017 és 2019 között éves szinten átlagosan 7,4 milliárd forinttal gyarapodott. Ez olvasható ki a nyilvánosan is elérhető zárszámadásokból, költségvetési adatokból.

A gyarapodás azonban a szocialistából lett DK-s polgármester és frakciótársai hatalomra kerülésével visszájára fordult. Egy városházi forrásunktól kapott, Kiss László közeli munkatársai által készített anyagban ez áll:

„Az Önkormányzat vagyoni helyzete az elmúlt évek során – a kormányzati felhalmozási célú támogatásoknak köszönhetően évente dinamikusan – a 2017-2019 évek átlagában 7,4 milliárd forinttal – emelkedett.

Nem váratlanul, a felhalmozási célú támogatások elapadásával, a korábbi trend megváltozott és az Önkormányzat vagyona a 2019. évhez képest 1,8 milliárd forinttal csökkent és most 84,2 milliárd forint. A csökkenés annak tudható be, hogy a 2019. évben kapott támogatások egy részét felhasználtuk, de ezek a felhasználások is csak szinten tudták tartani a befektetett eszközök vagyoni értékét. Az Önkormányzat vagyona forrásának túlnyomó részét, 66 milliárd forintot a saját tőke ellentételezi, amelynek saját forráson belüli 78%-os aránya azonos a 2019. évinek.

A 2021. évre vonatkozó elgondolásunk az, hogy ugyan a növekedési trend visszaállítása, ha nem is reális elvárás, de az új költségvetési évben célul tűzhetjük ki a vagyoncsökkenés mértékének lassítását, kedvező esetben a csökkenés megállítását. Ehhez igyekszünk minden külső forrást bevonni, és reménykedünk a kormányzati segítségben is.”

Vagyis a kerületvezetés további csökkenéssel számol, így év végére

az önkormányzat vagyona a 2019-es állapothoz képest már több mint 2 milliárd forinttal csökkenhet majd.

Hogy sikerült elvégezni ezt a cseppet sem dicső feladatot a városvezetésnek másfél év alatt?

2020-ban 1,38 milliárd forint értékben értékesített ingatlanokat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Ez azonban csak a kezdet: a 2021-es költségvetés, melyet a Kiss László polgármester egyszemélyben fogadott el, az önkormányzat további nagyértékű ingatlanjainak értékesítésével számol, 4 milliárdos nagyságrendben.

Hogy ez a terv túlzó, nem csak számunkra világos, a baloldal kerületi helytartói maguk is irreálisnak tartják. Ahogy a fent említett anyagban fogalmaznak: „A bevételi oldalon feltüntetett közel 4 milliárd Ft ingatlanértékesítési árbevétel az ingatlanállomány hiánya, az ingatlanpiac igénye, az értékesítés bürokráciaigénye miatt lehetetlen vállalkozás. Reális árbevétel ennek 20-25%-a.” Az idézett szövegből jól látható, hogy a költségvetést Kiss Lászlóék eleve úgy fogadták el, hogy tudták, az abban szereplő összegek nem lesznek teljesíthetők.

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek tehát ezúttal a kerület lakosainak kedveznek, jelen gazdasági környezetben ugyanis lehetetlen 4 milliárd forintnyi, részben eladhatatlan ingatlanvagyont értékesíteni. Így már most, a második negyedévben borítékolható, hogy legalább 3 milliárd forint hiányzik majd az év végén a kerület költségvetéséből.

Az egyetlen kérdés, hogy Kiss Lászlóék tesznek-e valamit, hogy ne omoljon össze a kerület költségvetése, vagy eleve ez volt a szándékuk, ami ha bekövetkezik, akkor újra a kormányt lehet hibáztatni a saját tévedéseik helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr516521402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása