Laborc utcai Barátság park: Kiss László nagy biznisze
2022. január 13. írta: Óbudai Hírek

Laborc utcai Barátság park: Kiss László nagy biznisze

Elbúcsúzhatnak a III. kerület lakói az Óbudai strandtól, a Barátság park területét ugyanis 20 évre bérbe akarja adni a baloldal vezette önkormányzat.

1013690_481649948577512_1823570856_n.jpgKezdenek összeállni a Barátság Park, az Óbudai strand és az ezeket egykor üzemeltető Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. körüli történések mozaikjai. A kerület baloldali vezetésének, Kiss Lászlónak, és a háttérből Szabó Tímeának minden lépése arra irányult az elmúlt két évben, hogy a kiemelkedően értékes Barátság Park ingatlanmutyiját megvalósíthassák.

Többször írtunk már róla, hogy módszeresen törekszik Kiss polgármester a terület lezüllesztésére, például amikor a negyedszázados judo egyesületet akarták kilakoltatni vagy amikor elkezdték a fák kivágását, vagy amikor több mint 2 év alatt sem végezték el a medence karbantartását, amely emiatt annyira lepusztult, hogy a 2019-ben még működő strand azóta sem tudott kinyitni. Ma már tudjuk, hogy az Óbudai Sport Kft. beszántása is ebbe a sormintába illik.

Nézzük sorban a tényeket:

2021. januárjában Czeglédy alpolgármester, a kerületi ingatlancézár már szűk körben kijelentette, hogy a Laborc utcai terület „kétmilliárdos üzletet hoz”. Az, hogy kinek hoz ennyit, már egy másik kérdés. Ezt erősítette Kiss László célozgatása az elmúlt év nyarán, amikor arról beszélt, hogy 2022-ben már nem az Óbudai Szabadidőparkban (Barátság Parkban) táboroznak majd a kerületi gyerekek. Emlékeztetőül: már tavaly sem tábor, csupán gyermekfelügyelet volt, botrányos körülményekkel.

Ismeretes, hogy tavaly ősz elején az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft-t „beolvasztották” az Esernyősbe. Miután 2020-ban távozott a Kft. korábbi ügyvezetője, helyére Kiss László személyes jóbarátja, a hajlott kora ellenére momentumos színekbe öltöző Bernáth Zoltán érkezett 700.000 forintos havi fizetéssel. Ezért az illetményért, másodállásban (!) csupán annyi volt a feladata, hogy asszisztáljon az ingatlanmutyihoz. Informátorunk elmondása szerint az önkormányzattól erre kapott utasítást.

Jól mutatja, mennyire széthúz a kerületi baloldal, hogy az LMP-s Burján Ferenc alpolgármester a momentumos cégvezetőt „szélhámos tolvaj” jelzőkkel illette. Erre minden alapja megvolt, hiszen az ügyvezető 100 Ft/hó/m2 áron adta bérbe saját cégének, a TUS Kft-nek a Laborc utcai épületegyüttes egy részét közel egy évig, majd milliós végkielégítéssel távozott.

Már ekkor lehetett hallani arról, hogy a Baptista Szeretetszolgálat és a Marczibányi Sportcentrum nézte ki a területet „befektetés” céljára. Az értékes, erdővel határolt területen úszómedence, focipálya, fitneszpark, teniszpályák, ebédlő, valamint számos további kiszolgáló épület található, ezért érthető, hogy sokan látnak benne pénzszerzési lehetőséget. Lassan körvonalazódik tehát az újabb nagy DK-Momentum önkormányzati ingatlanbiznisz.

Önkormányzati forrásunk beszámolója szerint az új bérlőkkel az Esernyős Kft. ügyvezetője, a szintén momentumos, nem túl rózsás hírű Halmai Róbert előzetesen már meg is állapodott és 2022 nyarán alá is írják a szerződést, méghozzá nevetséges áron. A tervek szerint ugyanis:

az 5 hektáros terület bérleti díja havonta és hektáronként 100.000 Ft, vagyis 10 Ft/m2.

A hatmilliós éves bérleti díjat a jövőbeni bérlő információink szerint 20 évre előre egyben kifizetné az önkormányzatnak, amelyért cserébe hasonló értékben a kerület vezetése korszerűsíti a park közműrendszerét. A 120 milliós összbevételt tehát arra használja a kerület, hogy a bérlő számára rendbe tegye a csatornázást és egyéb szolgáltatási hálózatokat. Már csak az a kérdés, hogy ezzel ki jár jól? Az új bérlő azt is kérte Kisséktől, hogy a korábban három helyrajzi számon szereplő területet vonják össze, ezzel is egyszerűsítve az adminisztrációt.

Amint az új bérlő birtokon belül kerül, valószínűleg újabb óbudai zöld területnek mondhatunk búcsút. Információink szerint a strand medencéit betemetik, a korábbi hangzatos tervekben eredetileg szereplő jégcsarnokot és fallabda pályát már törölték is az elképzeléseik sorából. Biztosnak látszik az is, hogy a 2023-ig érvényes bérleti szerződéssel rendelkező Polaris Csillagvizsgálónak is idő előtt távoznia kell.

Arról azonban még mindig semmit nem tudni semmit, a kerületiek bármit is élvezhetnek-e majd a parkból, megmarad-e a teniszpálya, a fitneszpark? Vagy kivágják az évtizedes fákat, beszántják az ősparkot, ledózerolnak mindent és luxuslakópark épül? A gépek már felvonultak, ennek nyomait a parkban bárki láthatja, aki arra sétál, immár helyenként kerítés sincs. Ha Kiss Lászlón és Szabó Tímeán múlik, akkor hamarosan Barátság park sem lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr816812106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bernat Zoltan 2022.02.10. 13:47:44

Tisztelt Cikk író !
1. Nem vagyok es voltam közszereplő !
2. Rólam es a Tus Kft rol valótlanságokat állít!
Amennyiben nem törli es nem tesz helyreigazítást megteszem a feljelentest!
Tisztelettel
Bernat Zoltan
Testnevelő

Óbudai Hírek 2022.02.10. 15:47:22

@Bernat Zoltan: Tisztelt Bernat úr!
Küldje el a helyreigazításra vonatkozó igényét és annak szövegét, valamint cikkünk állításainak cáfolatait a obudaihirek.blog((kukac))gmail.com címre, hogy közzé tudjuk tenni az ön állításait is.

Yvonne Barré Duron 2022.05.23. 12:38:07

A tenyek azok azok, amiket dokumentumokkal lehet alatamasztani, nem amit hallottunk. Ismerek valakit, aki ismer valakit, aki hallotta.....rohejes vagy bzmg.
süti beállítások módosítása