A civil életből az óbudai képviselő-testületbe
2022. augusztus 24. írta: Óbudai Hírek

A civil életből az óbudai képviselő-testületbe

Interjú Csikósné Mányi Júliával, az Összefogás Óbudáért Egyesület elnökével, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul a szeptemberi időközi önkormányzati választáson.

291906124_125762526820184_6247212649221407446_n.jpgSzeptember 4-én Óbuda-Békásmegyeren is időközi választást rendeznek, mivel a 2-es számú választókerület képviselője, Hazai Iván András egészségügyi okokra hivatkozva lemondott mandátumáról. Hazai - aki korábban a kerületi DK elnöke és Óbuda alpolgármestere volt - kapcsolata rövid idő alatt megromlott az MSZP-ből a DK-ba igazoló Kiss László polgármesterrel a 2019-es választásokat követően, ezért előbb a pártból lépett ki, majd megfosztották alpolgármesteri pozíciójától is.

A megüresedett mandátumra szeptember 4-én választunk új képviselőt, ebből az alkalomból kerestük meg Csikósné Mányi Júliát, az Összefogás Óbudáért Egyesület elnökét, aki úgy döntött, hogy elindul a 2-es választókerület képviselői címéért.

Sokakat meglepetésszerűen ért Hazai Iván András lemondása. Ön mit gondol a távozásról, egyszerűen elege lett a képviselőnek a baloldal folyamatos belharcaiból?

Hazai Iván András elég régóta vesz részt a kerület politikai életében, ő volt az óbudai Demokratikus koalíció elnöke, ezért jól ismerhette a baloldal belső viszonyait a 2019-es önkormányzati választást megelőzően is. Miután Kiss László polgármester cserben hagyta saját pártját és szavazóit, és átült a DK-ba, érezhető volt, hogy az egész pártot és a baloldali koalíciót olyan irányba állította, amelyhez Hazai képviselő úr nem kívánt tovább asszisztálni és kilépett a pártból. Hazai urat én egy elveihez hű embernek ismertem meg, úgy vélem, hogy nem tartotta tovább lelkiismeretével összeegyeztethetőnek azokat a sorozatos intézkedéseket, és azt a szellemiséget, amelyet immár 3 éve a Kiss László vezette önkormányzat meghonosított Óbuda-Békásmegyeren. Mindazonáltal készséggel elhiszem neki, hogy ez kihatott az egészségére, így mindenekelőtt mielőbbi gyógyulást kívánok neki.

Miért döntött úgy, hogy elindul a képviselőségért? Milyen ambíciók vezérlik a kerületi közéletben való részvételben?

Öncélú politikai ambícióim nincsenek, én a képviselőséget szolgálatnak tekintem. Évek óta szoros kapcsolatban vagyok az itt élő emberekkel, a civil szervezetekkel és vállalkozásokkal. Ismerem a problémáikat és óhajaikat, amelyekkel a mostani vezetés nem hajlandó foglalkozni. Az önkormányzatnak a helyben élőkkel kellene törődnie, az ő életüket kellene könnyebbé tenni és ahol lehet, segíteni és javítani. Most nem ezt láthatjuk, minden intézkedésről az jön le az embereknek, mintha folyamatosan bosszantani akarnák őket, vagy szándékosan nehezíteni a dolgukat és rontani a közérzetet. Ilyenek az állandó adóemelések, a lakbér és parkolási díjak emelése, a közterületek elhanyagolása, vagy az óbudaiak közös vagyonának felelőtlen elpusztítása és kiárusítása. Sokszor az itt élők értetlenül állnak az önkormányzat egyes döntései előtt, nem tudják mire vélni az elképzeléseket, olyan mintha szándékosan akarnának kárt okozni. Az elmúlt 3 évben nem igazán láthattunk mást, mint hogy a polgármester a kormányzattal hadakozik, országos politikai ügyekben próbál megnyilvánulni, meglehetősen ügyetlenül, miközben a kerületben a kötelező feladatok és munkálatok sorra elmaradnak. Ennek a felfogásnak mielőbb véget kell vetni, az óbudaiak véleményének figyelembevételével, velük együttműködve kell fejlesztéseket megvalósítani és nem szabad az emberek akaratával pökhendi és cinikus módon szembe menni. Én azok hangja szeretnék lenni a képviselő-testületben, akiket Kiss Lászlóék nem hajlandóak meghallani, akik évek óta nem jutnak be egy meghallgatásra, akiknek az ügyei végeláthatatlanul hosszabbodnak, mert az önkormányzat nem végzi a dolgát.

A 2-es számú választókerület jelöltjeként Ön szerint melyek az itt élők számára a legfontosabb teendők, amelyeket akár rövid időn belül is meg lehetne valósítani?

Ahogy korábban is mondtam, a 2-es körzet polgáraival folyamatos a kapcsolattartás, ezért a beszélgetésekből, eszmecserékből minden fontos információ eljut hozzám. A mostani kampánytémákat is ennek megfelelően állítottuk össze, mert ezek azok a fejlesztések és problémák, amelyek leginkább foglalkoztatják az itt lakókat. A körzetben nagyon talpraesett és felkészült választópolgárok élnek, problémáikat és javaslataikat természetesen eljuttatták a regnáló vezetésnek is, de a kezdeményezések folyamatosan csak csukott ajtókra és süket fülekre találtak.

Ahogy egész Budapesten, Óbuda ezen részén is 3 éve probléma a mérhetetlen szemét és gaz, ami elcsúfítja a lakókörnyezetet. A baloldal érthetetlen módon, az ilyen alapvető feladatokon akar spórolni, miközben a működésre fordítható költségvetési összeg magasabb, mint korábban bármikor. Egyszerűen nem törődnek a közterületek állapotával. Az önkormányzatban dolgozók jelentős részét elküldték, kicserélték 2019 óta, az újak nagy többsége, sok képviselővel egyetemben pedig nem a kerületben él, nem érzik magukénak, nem szeretik Óbudát, nekik ez csak egy munkahely, egy kifizetőhely, nem az otthonuk.

A Harrer Pál utca az iskolától egészen a Selyemgombolyítóig borzalmas állapotban van. A járólapok feltöredeztek, ősrégi padokon lehet megpihenni, mindenhol beton, a kövek közötti résekből pedig előtör a gaz. Még a Bús Balázs vezette önkormányzat készített az itt lakókkal közösen egy tervet a „Harrer sétány” megvalósítására. Ezek a tervek elkészültek, jelenleg is ott vannak a polgármester fiókjában, a megvalósításra azonban egyáltalán nem mutatkozott szándék, egy kapavágás sem történt az elmúlt 3 évben. Ez a fejlesztés az egész érintett területet egy barátságos és élhető sétánnyá változtatná, amely jelentősen növelné az egész környék komfortérzetét.

A mostani háborús helyzet és az emiatt rohamosan növekvő energiaárak megmutatták, hogy mekkora szükség van a lakóházak energiahatékony felújítására. A 2-es számú választókörzet jelentős része panelépület, az önkormányzat mégsem indít semmiféle rehabilitációs programot, amellyel segíteni tudná a lakóközösségeket, hogy el tudják végezni a szükséges szigetelési munkálatokat és a nyílászáró cseréket. Ez egy olyan valóban környezetvédő javaslat, amellyel jelentősen vissza lehetne fogni az energiafelhasználást és a rezsiköltségeket. A kormányzattal nem veszekedni kellene állandóan, hanem forrást kérni és olyan pályázatokat kiírni, amelyre sikerrel tudnak a társasházak pályázni. Én ezt fogom szorgalmazni.

A fővárosi önkormányzattal is sokkal több párbeszédre lenne szükség. A Gázgyári lakótelep egész Budapest egyik gyöngyszeme, a mesevárosba illő épületeivel. Karácsony Gergelyék egyszerűen elhanyagolják és hagyják lepusztulni ezt a hatalmas értéket. A környék út- és járdahálózata kritikán aluli, a gyerekek biciklizni sem tudnak biztonságosan a töredezett és kátyús aszfalton. Több mint 30 lakás áll üresen, amelyek óriási segítséget tudnának nyújtani a fiatal családosoknak, hogy otthonhoz jussanak. Sajnos szándék sem mutatkozik új bérlők beköltöztetésére, a régiek pedig arra panaszkodnak, hogy egy kérésükkel sem hajlandóak érdemben foglalkozni, hosszú várakozások után is legfeljebb ködös ígéreteket kapnak.

A másik ilyen téma a K-híd felújítása. A híd a legfontosabb bejutási pont az Óbudai-szigetre, amelyet több százezer óbudai használ piknikezésre, kerékpározásra, kutyasétáltatásra és évente egy hétre a Sziget Fesztiválnak is helyt ad. A híd állapota erősen leromlott, egyes szakértők szerint életveszélyes állapotban van, ezért halaszthatatlan lenne a felújítása. A K-híd ugyanúgy a Fővárosi Önkormányzat kezelésében és tulajdonában van, ahogyan a Gázgyári lakótelep. A kritikus helyzet megoldására a Budapest Fejlesztési Központ előállt egy javaslattal, miszerint a Déli összekötő vasúti híd cseréjénél megmaradt felújított állapotban lévő hídelemmel kicserélnék a K-hidat, azonban mind a főváros, mint a kerület vezetése erre érthetetlen módon, mindössze politikai okokból nemet mondott. Ígéretet tett viszont a híd felújítására, de a már megszokottnak mondható módon semmi sem történt a tényleges megvalósítással, mindössze a legszükségesebb állagmegóvó munkálatokat végezték el, hogy ne szakadjon le szégyenszemre a híd. A Sziget Fesztivál sok óbudai számára jelent bosszúságot minden augusztusban, az általuk fizetett, igen jelentős bérleti díjat viszont fel lehetne használni a felújításhoz. Kiss László polgármester ott ül a fővárosi közgyűlésben, az ő és közvetve az óbudai képviselő-testület dolga lenne, hogy ezekben a témákban nyomást gyakoroljanak a fővárosra és rendezzék a III. kerület lakóinak életbevágó problémáit.

Az Összefogás Óbudáért Egyesület elnökeként milyen fontos társadalmi problémákkal foglalkozik, mi a civil szervezet elsődleges tevékenysége?

Az egyesületet óbudai lokálpatriótákkal alapítottuk 2010-ben és a mai napig olyan emberek alkotják, akik lehetőségeikhez mérten segíteni próbálnak a kerület időseinek, vagy nehéz anyagi helyzetben lévőinek. Számtalan kulturális programot, gyalogtúrát, városnéző sétát, kézműves foglalkozást, filmklubot, egészségügyi szűrőnapot, jogi tanácsadást, Idősek Világnapi ünnepi rendezvényt valósítottunk meg és szervezünk most is, de amire a legbüszkébb vagyok az az, hogy hét éven keresztül, egészen 2019-ig életben tartottuk a „Rászoruló gyermekek reggeliztetése” elnevezésű programunkat, ahol több tucat önkéntessel minden reggel 150-200 gyermeknek tudtunk bőséges reggelit biztosítani. A célunk egyértelmű volt: egyetlen gyermek sem ülhet be éhesen, korgó gyomorral az iskolapadba! Sajnálatos, hogy a 2019 októberében megalakult új városvezetés egyik első intézkedése volt, hogy ezt az országosan is egyedülálló programunkat nem találta támogatásra méltónak és megvonta az addigi forrásokat.

A baloldal egy bizonyos Kappeller Zsuzsannát indítja szeptemberben a választáson, aki bár a Demokratikus Koalíció tagja, a többi kispárt is támogatja. Úgy tudjuk, korábban Fideszes képviselő is volt a kerületben, most mégis Gyurcsány Ferenc pártjában találta meg a politikai önazonosságot. Mit gondol ellenfeléről?

Hozzám is eljutott az információ, hogy 1990-ben még fideszes képviselőként ült a testületben, de tudjuk, hogy a rendszerváltás idején minden pártban voltak úgynevezett „ejtőernyősök”, akik ezért vagy azért csatlakoztak az akkor megalakult új pártokhoz, akiknek nem volt közük a korábbi állampárthoz. Láthatóan azóta megtalálta a számára megfelelő közeget, ha ő el tud számolni a lelkiismeretével, nekem nem tisztem a lépés minősítése. Én egész biztosan nem lennék képes az országot tönkre tevő Gyurcsány Ferenc pártjával közösséget vállalni, de láthatóan sem Kiss László polgármesternek, sem Kappeller Zsuzsannának ez nem okozott különösebb problémát.

Másrészről én nem kívánok különösebben foglalkozni a lehetséges ellenfelekkel. Nekem az a legfontosabb, hogy a körzetemben élőket képviselni tudjam és ilyen szempontból az sem érdekes, hogy egyik vagy másik szavazópolgár melyik párttal szimpatizál, hiszen, ha a többség megtisztel bizalmával, akkor az egész körzet és egész Óbuda-Békásmegyer érdekeit kell szem előtt tartanom és minden itt élőért kell dolgoznom, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali érzelműek az emberek. Az önkormányzat ilyen szempontból egy sokkal közvetlenebb közeg. A kisebb közösségek előnye, hogy sokkal nagyobb lehetőség van a párbeszédre és jobban meg is tudják ítélni, hogy képviselőjük milyen munkát végez értük és a körzetért. Érezhető a beszélgetésekből, hogy sok baloldali csalódott a mostani vezetésben, becsapták őket minden ígéretükkel, ezért nagyon fontos, hogy olyan képviselő kerüljön a 2-es körzetből a testületbe, aki képes visszaszerezni a választók bizalmát és minden erejével az ő érdekeikért fog küzdeni. Én ezt vállaltam, ezért fogom kérni, hogy szeptember 4-én támogassanak szavazatukkal az időközi választáson.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr8617915279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása