Fatelepítés helyett bérbe adják a Testvérhegy egykori bányaterületét
2021. november 19. írta: Óbudai Hírek

Fatelepítés helyett bérbe adják a Testvérhegy egykori bányaterületét

Ismét rogyadozni látszik a baloldali kampányokban hangoztatott zöld-program. A választóit előszeretettel átverő gyurcsányközeli politikusok, mint Szabó Tímea, vagy a választás után azonnal pártot váltó Kiss László újfent bebizonyították, hogy számukra a zöldkérdés csak a kampányidőszakban számít.testverhegy.jpg

A politikai haszonszerzésre felhasznált zöld színű álca azonban kíméletlenül lehullik minden olyan esetben, amikor egy korábban megőrzött, vagy visszavásárolt óbudai zöld területet értékesítenek, vagy hasznosítanak beruházási céllal. (A témában megjelent korábbi cikkeinket itt olvashatják: Mocsáros-dűlő, Vitorla utcai park, Barátság park)

A DK-s vezetés legújabb hasznosítási ötletével most épp az előző önkormányzati ciklusban kitalált erdőtelepítési programot dobják a kukába Szabó Tímeáék. 2019 júliusában, két éve kötött együttműködési megállapodást a Bús Balázs vezette óbudai önkormányzat a Szent lstván Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával annak érdekében, hogy a Gölöncsér utca és a Testvérhegyi lejtő által közrefogott 36,6 hektáros bányaterületet 3000 új fával erdősítsék be.

Az erdősítés azonban jól láthatóan csak a polgári oldalnak fontos, a baloldal a fák helyett úgy tűnik, hogy ismét a profitot választja. A Táborhegy és Testvérhegy egykori bányaterületén jelenleg egy mountain bike és ügyességi biciklipálya található, a területeket a környékbeliek elsősorban kutyasétáltatásra és sportolásra használják. Érthetetlen, hogy ezen funkciók biztosítása miért terheli meg az önkormányzati költségvetést annyira, ami már indokolttá tenné a terület kiszervezését.

Egy bizottság által már elfogadott előterjesztés szerint ugyanis az érintett testvérhegyi terület egy részét egy magát kutyaegyetemnek nevező kutyaiskolának adnák bérbe. A bérbeadás előtt az önkormányzat megkérdezte a környéken élőket. A leendő bérlő pályázatáról szóló döntést egy 753 példányban kiosztott kérdőívre alapozzák, ahol az értékelhető (visszaérkezett) válaszok aránya nem egészen 10 százalék, mindössze 64 db kérdőív.

A társadalmi egyeztetésnek hívott kutyakomédia során egy 366 ezer négyzetméteres terület jövőjéről mindössze 753 fő nyilváníthatott (volna) véleményt (a III. kerület lakosságának alig 0,6%-a). Nem csoda, hogy csekély volt az érdeklődés.

A reprezentatívnak aligha nevezhető a társasalmasítás 64 válaszadója egyaránt támogatta a nyílt gyepes területek megőrzését és a terület intenzív fásítását a területen. A válaszadók fele igényelné a testvérhegyi egykori bányaterület fejlesztését, pl. játszótér kialakítását. Annak ellenére, hogy a válaszadók többsége elutasítja a területen külső szereplő megjelenését (54,4%), a Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottság baloldali többsége mégis a Scidog Kutyaegyetem területhasználatát és a bérleti szerződésének megkötéséről döntött.

Összefoglalva, jól látható, hogy ahová a Gyurcsány-katonák beteszik a lábukat, ott kő kövön, esetünkben fa az erdőben nem marad. Szabó Tímea csak olyan fákat képes szóban megvédeni, amelyeket nem is akar bántani senki, ellenben, ha épp 260 ezer négyzetméter zöld területet építenek be, vagy 3000 fa ültetését akadályozzák meg, akkor marad a fülsiketítő hallgatás. A képviselő asszony pont úgy és annyira zöld, mint az a bizonyos kívül zöld, de belül vörös görögdinnye.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr4516759276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása