Költségvetési rablómesék a III. kerületből (2.rész)
2021. április 08. írta: Óbudai Hírek

Költségvetési rablómesék a III. kerületből (2.rész)

Kalandozások a baloldali mesevilágban

Sorozatunk előző részéből megtudhatták, hogy milyen gátlástalanul hazudik a jelenlegi városvezetés a központi költségvetésből az önkormányzatnak juttatott összegekről. Teszik ezt úgy, hogy közben dr. Kiss a saját maga által, saját magának beterjesztett és saját maga által elfogadott költségvetésben szereplő számokkal világosan cáfolja azt a narratívát, miszerint itt a szivárványkoalíciós vezetésű önkormányzatok ellen folyna valamilyen kivéreztetés.

andriyko-podilnyk-serwhfap4cm-unsplash.jpgLegutóbb annak vizsgálatánál hagytuk abba, hogy ha mégsem a kormány veszi el a pénzt, akkor mégis hogyan folyik az el kézen-közön a polgármesteri hivatal folyosóin a városrész jelentős korábbi vagyona, kikre és mikre költ a III. kerület vezetése? Milyen összeget számol a számláló? Mekkora veszélyben van az önkormányzat a hozzá nem értő vezetés hibájából? A válaszok megtalálásához most is a nyilvános, mindenki számára elérhető, letölthető, 2021. évi önkormányzati költségvetés lesz segítségünkre.

A költségvetés kiadási összegeit szemügyre véve az első, ami nyilvánvalóvá válik: beruházásokra idén sem számíthatunk Óbudán. A baloldal még a 2020-as évhez képest is eltüntette a költségvetésből a fejlesztésekre szánt összeg majdnem 70%-át. Ellenben láthatjuk, hogy a polgármesteri hivatal így is jócskán felduzzasztott személyi állományának juttatásaira még további 52 millió, egyéb működési célú kiadásokra pedig 389 millió forint azért csak jutott valahonnan. Hogy a fejlesztésre szánt pénzeken kívül még honnan? A választ sem kell sokáig keresni: óvodák felújításából 55 millió, az óvodai dolgozók személyi juttatásaiból 31,5 millió, az Óbudai Múzeumtól 51,5 millió, az Óbudai Könyvtártól 20 millió, az Óbudai Társaskörtől pedig több, mint 36,7 millió forintot vont el az egyszemélyi szivárvány-polgármester. Az már csak hab a tortán, hogy a közterület-felügyeleten is sikerült „spórolni” 286 milliót, ami végre választ adhat arra is, hogy miért lett sokkal koszosabb és rendezetlenebb Óbuda az elmúlt időben és hogy az el nem hordott avart is ezért kellett inkább sünhoteleknek kikiáltani.   

Egészségügy, kultúra, szociális terület

Azt a fentiekből világosan láthatjuk, hogy a DK-s polgármester valamiért gyűlöli a kultúrát, pedig még nincs is vége az elvonások felsorolásának. Az Óbudai Kulturális Központtól 208 milliót, a Danubia Zenekartól 70 milliót, az Esernyőstől szintén nagyjából 70 milliót vontak el. Ezek az összegek vajon hová lettek átcsoportosítva? - kérdezheti az olvasó. Egy biztos, a sport területére nem. Ez a jelenlegi vezetésen végignézve talán nem lep meg senkit, de azért megjegyezzük, hogy az Óbudai Sport és Szabadidő Kft-től is elvették az előző évi összeg kétharmadát, mintegy 190 millió forintot.

Próbáljuk meg tovább követni az elvont pénzek útját. Minden bizonnyal az egészségügyi résznél fogunk rábukkanni, hiszen a gyurcsány-koalíció a kampányban is az egészségügyet tűzte zászlajára. Aki eddig a pontig reménykedett, sajnos el kell, hogy keserítsük. A Szent Margit Rendelőintézet ugyanis nemhogy önkormányzati többlettámogatást nem kap a 2021-es évben, de a járványhelyzet ellenére is sikerült nagyságrendileg 70 millió forintot lefaragni a rendelőre szánt kiadásból, a Szent Margit Kórházat pedig 0, azaz nulla forinttal támogatja Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Zárójelben megjegyezzük, hogy ezt jelenti dr. Kiss és Szabó Tímea szerint az egészségügyi fejlesztés. Nehéz helyzetbe hozni az egészségügyi intézményeket a támogatások csökkentésével, lemondani a kormányzati fejlesztésekről, majd ezt követően ujjal mutogatni a kormányra. A fejlesztések kerületbe csalogatásáért lobbizni és egyeztetni kellene a mindenkori magyar kormánynál, nem pedig árkokat ásni. De vissza a költségvetéshez.

Eddig összefoglalva a korábbiakat, láthatjuk, hogy fejlesztésre nem költ a baloldali vezetés. Egészségügyre, valamint kultúrára szintén jelentős csökkentéseket terveztek. Mi a helyzet szociális téren? Sajnos semmi jóról nem tudunk beszámolni itt sem. Az alapvetően csökkenő tendenciát mutató kiadások mellett, az esélyegyenlőségi projekt sornál egy nagy kerek nullát jelöltek meg támogatásként, de ez a szám szerepel a korábbi nagysikerű gyermekek reggeliztetése programnál is, amit ezáltal megszűntnek is tekinthetünk. Ha ez még nem lenne elég, a következő sorokat is érdemes átböngészni, mert ott arra is fény derül, hogy például a sérült gyerekekkel foglalkozó Gézengúz Alapítvány támogatását is kegyetlenül megfelezték. Ezentúl 9 millió forint helyett oldják meg 4 és félből… ilyen egy szociálisan érzékeny kerület.

Aki idáig eljutott az olvasásban, abban joggal merül fel a kérdés: ha a dr. Kiss által elfogadott költségvetés számai alapján az önkormányzat bevételei nem csökkentek jelentősen, a kiadásokat mégis drasztikusan megvágták az egészségügy, a szociális ellátások és a kultúra területén, akkor mégis hol találjuk a hiányzó összeget?

Ezzel fogjuk folytatni kalandozásunkat a baloldali mesevilágban, ahol kiderül, hogy ha önreklámról és propagandáról van szó, akkor mégis van olyan terület, ahová bőven jut pénz, valamint megmutatjuk, hogyan lehet kézi vezérelt kifizetőhellyé tenni Óbuda-Békásmegyert és álcivil szervezeteknek kilapátolni a pénzt a kerület kasszájából.

Folytatjuk…

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr7016487728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása