Költségvetési rablómesék a III. kerületből (1. rész)
2021. április 01. írta: Óbudai Hírek

Költségvetési rablómesék a III. kerületből (1. rész)

Kalandozások a baloldali mesevilágban

Szerkesztőségünkhöz folyamatosan érkeznek olyan olvasói levelek, amelyben felháborodottságukról írnak az óbudai lakosok. A panaszok szinte kivétel nélkül az obuda.hu-n elhelyezett felugró, „elvonási” számlálóval kapcsolatosak, ami egy senki által nem ismert képlet alapján folyamatosan felfelé kúszó számokat mutat, nyíltan pártpolitizál egy önkormányzati hivatalos tájékoztató oldalon és jelen pillanatban valahol 11 milliárd forint fölött jár.

obudai_hirek_koltsegvetls_2021_klara-kovacsics-suszterne-zyseruxxw2u-unsplash_2.jpg

Természetesen mi nem hagyjuk cserben olvasóinkat és utánajártunk, mi az igazság az állítólagos kormányzati elvonásokról és beleástuk magunkat Óbuda-Békásmegyer 2021-es költségvetésébe. Elöljáróban elmondható, hogy igazán izgalmas adatokra bukkantunk, amelyek alapján tételesen cáfolhatók az önkormányzat kivéreztetési meséi. Mesevilág mint tudjuk, mindenkié, de talán ebben az esetben hagyjuk meg a gyerekeknek a kitalált történeteket. Lássuk tehát az igazságot!

Központi költségvetésből származó támogatások

Óbuda-Békásmegyer 2021. évi költségvetésében egyértelműen, táblázatban foglalja össze dr. Kiss, mint a költségvetés előterjesztője, dr. Kiss, mint polgármester számára, „Tisztelt Polgármester Úr!” megszólítással, hogy a járványhelyzetben, saját maga, mint egyfős döntéshozó testület legyen szíves elfogadni az abban szereplő adatokat. Tehát, amikor számokat és adatokat idézünk a költségvetésből, azok primer forrásból, dr. Kiss-től és a csak általa „megszavazott” költségvetésből származnak.

Nem kell sokáig lefelé görgetni a dokumentumban, hamar eljutunk a „Központi költségvetésből származó támogatások” elnevezésű táblázathoz, amiben a következő tételek szerepelnek:

Lehet, hogy a matematika a formálódó új világrend véleménye szerint nem egzakt tudomány, de azt még a DK-s polgármesternek és az önkormányzati propagandacsapatnak is nehéz lesz megmagyaráznia, hogy a 2020-as évhez képest kapott 1,4 milliárd forint, kizárólag működésre fordítható többlettámogatás és a táblázat alján szereplő, összesített 132,6 % növekedés hogyan lesz mégis inkább a támogatás csökkentése.

A költségvetés bevételi táblázatából kiolvashatjuk azt is, hogy a mindennapi működés mellett, milyen területekre ad további támogatásokat a magyar állam. A számok jól mutatják, hogy jelentősen megemelték a III. kerület óvodaműködtetésre, óvodapedagógusok támogatására, a bölcsődék működtetésére és a kisgyermeknevelők, dajkák bértámogatására fordítható összeget.

A DK-s vezetés bevételi oldalon szerepeltet egy több, mint 3,7 milliárd forintos összeget is, amit önkormányzati lakások, valamint nem lakás célú önkormányzati ingatlanok értékesítéséből kívánnak fedezni. Ez az összeg amellett, hogy gátlástalan kiárusításról tanúskodik, irreálisan túlzó is. Dr. Kiss alpolgármestere, Czeglédy Gergő egy későbbi, kormányzati egyeztetésre küldött levelében beismeri, hogy ez a bevételi forrás nem teljesíthető a lakások eladásából, ami felveti annak a gyanúját, hogy akkor hogyan szerepeltethetik egy hivatalos költségvetés bevételi oldalán. Fiktív adattal számolni úgy érezzük, több, mint felelőtlenség, az adatok ilyetén meghamisítása adott esetben felvetheti a büntetőjogi felelősségre vonást is.

Úgy igazságos, ha itt említjük meg az iparűzési adóból kieső bevételt is. Az iparűzési adóról tudni kell, hogy annak pontos összege mindig később, év vége felé válik egészen pontossá, de még dr. Kiss tervei szerint is több, mint 8,5 milliárd forinttal számolnak a 2021-es évre. Azt is itt kell megemlíteni, hogy a kieső iparűzési adó nem elvonásra, vagy átcsoportosításra került a központi költségvetésbe, hanem azt a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozásoknál, az emberek zsebében hagyta a kormányzat. Óbuda abban a szerencsés helyzetben van, hogy számos nagy magyar és multinacionális cég székhelye található a kerületben, rájuk pedig az adókönnyítés egyáltalán nem vonatkozik.

Térjünk vissza tehát a cikk első részében említett „számlálóhoz”. Ezek alapján mit is mutat az ott szereplő összeg? Azt biztosan állíthatjuk, hogy a kormányzati állítólagos „elvonásokat” bizonyosan nem. Dr. Kiss költségvetése szerint a 2020-as évben nyújtott támogatáshoz képest közel 1,5 milliárdos többletről beszélhetünk 2021-ben, az önkormányzati vagyon eladásából további 3,7 milliárdot terveznek, valamint szerepel még egy előző évről feltüntetett 3,6 milliárd maradvány is. De akkor honnan jön a több, mint 11 milliárdos hiány? Hová lett az önkormányzat pénze? Azt az összeget mutatja a számláló, amivel nem tudnak elszámolni?

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, meg kell vizsgálni a költségvetés bevételei után a kiadási oldalt is. A számokból egyértelműen kiolvasható, hogy az önkormányzat nehéz, már-már kétségbeejtő helyzetbe navigálta magát, de ez még véletlenül sem bármilyen elvonás, vagy megszorítás hibája.

Sorozatunk következő részéből megtudhatják, hogy valójában a hozzá nem értés, a szakmai tudás teljes hiánya, valamint az okozza a DK-s polgármester kilátástalan helyzetét, hogy baloldali kifizetőhellyé tették Óbuda-Békásmegyert. Fény derül arra is, hogyan élik fel és árusítják ki a korábban 3 évtizeden keresztül felhalmozott önkormányzati vagyont és hogy az állítólagos propagandaellenes szivárványkoalíció milyen gigantikus összegeket költ propagandára és a semmittevés eltussolására.

Hamarosan folytatjuk…

 

Photo by Klara Kovacsics Suszterne on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr6516487592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása