Óbuda választ
2022. március 28. írta: Óbudai Hírek

Óbuda választ

Ismerjék meg a 10. számú választókerület, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselőjelöltjeit.fotojet.jpg

Néhány nap van hátra az április 3-i választásokig. Kampánylázban ég az egész ország. Összeállításunkkal segíteni szeretnénk kedves olvasóinknak eligazodni az egyéni jelöltek forgatagában. A paletta az induló pártok jelöltjeit tekintve igen széles skálán mozog a harmadik kerületben. A Kispestről szerkesztett, Patek Gábor nevéhez köthető és frissen lemondott főszerkesztővel rendelkező Óbuda újság gyakorlatával ellentétben mi valódi ABC sorrendben, a választók megtévesztése nélkül vesszük sorra a jelölteket.

Budai Sándor - Magyar Kétfarkú Kutyapárt

budai.jpg„Nagyon bízunk abban, hogy az elkövetkező időszakban lehetőségünk lesz olyan rendezvényeket is szervezni, ahol személyesen is találkozhatnak egymással a kerületi fiatalok.”

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviselőjelöltje 20 éve (ami nagyjából korával megegyező szám) él Békásmegyeren. Jelenleg a harmadik kerület ifjúsági polgármesteri székéből próbál átnyargalni országgyűlési képviselőnek. Fő programja a bulik szervezése lenne a fiatalok számára. Választási ígéreteit nehéz komolyan venni, de ez a Kutyapárt szellemiségét tekintve, nem annyira meglepő:

„Békásmegyeren lakom. 2 éve én vagyok a 3. kerület ifjúsági polgármestere. Terveim között van a Mocsárosdűlői Hyperloop kiterjesztése is, valamint megígérem az aranyhegyieknek, ha becserélik magukat ezüsthegyre, akkor az árkülönbözetből megcsináljuk a csatornázást! Legyen mindenhol Római fürdő!"

Bús Balázs – Fidesz-KDNP

bus.jpgBús Balázs 2006 és 2019 között volt Óbuda-Békásmegyer polgármestere és a 13 év alatt megalapozta a stabil és nyugodt erő jelenlétét, valamint az ígért kerületi fejlesztések biztos véghezvitelét. Ezért valószínűleg nem veszít nagy pénzt, aki arra fogad, hogy a jövőben is hitelt érdemlően tudná biztosítani ugyanezt. Bús Balázs polgármesterként eltöltött évei alatt a kerületi polgárok bevonásával Óbuda fejlődését tartotta elsődleges feladatának, az országos ügyek helyett az óbudaiak képviseletét ígéri kampányában. Közzétett programjában szerepel a panel-rehabilitáció újraindítása, a fonódó villamos meghosszabbítása az esztergomi vasútvonalig, a HÉV megállók és szerelvények akadálymentesítése, a szintbeli HÉV átkelők felszámolása, a Szent Margit Kórház és a szakrendelők fejlesztése, a Veres Péter Gimnázium épületének felújítása és az M0-s autópálya északi szakaszának megépítése. A volt polgármester kiáll a rezsicsökkentés és a családi adókedvezmények mellett és egy jelentős kulturális fejlesztésről számolt be a Zichy-kastély és a Hajógyári-sziget gyári területén. Látható, hogy Bús Balázs a kerületi ügyekre koncentrált programja összeállításánál. 13 év alatt eredményeiről összefoglalót tett közzé, amelynek szlogenje „Nekem Óbuda az első!”

Jelöltségét neves kerületi vállalkozók mellett olyan személyek támogatták, mint dr. Csókay András főorvos, Varga Judit igazságügyi miniszter, dr. Imreh Domonkos főorvos, Kuruc Éva újságíró, Szijjártó Péter külügyminiszter, Hámori Máté karmester, Szarvas József színművész, Győri-Dani Lajos a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke vagy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter

Katona Miklós Ottó - Mi Hazánk

katona.jpgKatona Miklós óbudai programjáról sem pártja honlapján, sem a közösségi médiában nem találtunk információt. Pártja is kellemetlen helyzetbe került, ugyanis a COVID-szigorítások eltörlésére építették fel országos programjukat, amit nem sokkal később a járványhelyzet javulása miatt feloldottak. Bemutatkozója szerint idén töltötte be hatvanötödik életévét, három gyermek édesapja, két unokával. A Magyar Gárda megyei kapitánya volt Szabolcs megyében. A Gárdaszövetség országos szervezőjeként is évekig tevékenykedett, a Mi Hazánk Motorosai motoros klub alelnöke. Gyerekkora óta zenél, több szimfonikus zenekarban és kórusokban is részt vett csellója és tenor énekhangja segítségével. Megalakulásától tagja a Mi Hazánk Mozgalomnak, a III. kerületi szervezet elnöke.

 

Müller Anita –Normális Élet Pártja (NÉP)

muller_anita.jpgA Normális Élet Pártja elsősorba egyik alapítójáról Gődény Györgyről híresült el. A korábban már választási kamupártok szervezésével vádolt gyógyszerész ezúttal NÉP elnevezésű pártjával igyekszik elhódítani a választópolgárok szimpátiáját. A Mi Hazánkhoz hasonlóan elsősorban az oltásellenességre építették programjukat. Helyi jelöltjük, Müller Anita elmondta: „Két éve, a "pandémia" kezdetén kezdtem nyomozni, hogy mi igaz a járványból, és rájöttem, hogy pénz és politika áll a háttérben. Így kerültem Gődény Györggyel kapcsolatba, aki ugyanezt az álláspontot képviselte… Megkérdeztem, mi kell a jelöltséghez: Gődény György biztosított arról, hogy elég a temperamentum, így akkor már eldőlt, jelöltként fogok indulni.”

Kalocsán született, 26 éve költözött a III. kerületbe. Sokáig fodrászként dolgozott, jelenleg egy webshopot üzemeltet egy egészség- és szépségmegőrző cégnél.

Programjában a maszkhasználat és a kötelező oltás betiltásán túl szerepel még a tömegközlekedés ingyenessé tétele. „Megszüntetnénk a pártosodást, azt valljuk, hogy a hatalom a népé, minden fontos kérdésben a népnek kellene döntenie. Mi azt szeretnénk, ha nem pártok, hanem az emberek szavaznának a jogszabályokról, minden döntést a nép hagyjon jóvá.”

Poteczki Imre - Megoldás Mozgalom (MEMO)

poteczki.jpg„30 éve építem és vezetem saját, divatruházattal foglalkozó vállalkozásaimat. Fontosnak tartom, hogy a fiatal generáció számára olyan technológiai eszközöket biztosítsunk, amellyel könnyebben tanulhatnak, fejlődhetnek. Kerületünk számára biztosítani kell a korrupciómentes politikát. Közösségünk problémáira, legyen szó társadalmi vagy gazdasági problémáról, komplex, korszerű és hosszantartó megoldásokat kell találni!”

Fenti sorokból egy, a politikához nem sokat értő, a kerület és az ország számára érdemi politikai perspektívát felvázolni egyelőre nem tudó, a politika világában kevesbé, ám az üzleti világban annál inkább tapasztaltnak tűnő férfiról van szó, akinek eddigi kerületi teljesítménye, hogy 45 éve él Óbudán.

A MEMO párt sokkal inkább alapítójáról Gattyán Györgyről ismert és nem egyéni jelöltjeikről. „Aki támogatja a baloldalt, tegye, mi csak azt szeretnénk, hogy legyen képviselete a párt nélkül maradt millióknak is” – indokolta a milliárdos üzletember, miért szállt be a választási vetélkedésbe. Gattyán pártjába valószínűleg nem volt kifejezetten nehéz bekerülni, a milliárdos múltját tekintve egy hatásos bemutatkozó videó már hívták is a vállalkozó szellemű érdeklődőket egy jó castingra.

Rózsa László Péter - Valódi Demokrata Párt

rozsa.jpgA legfontosabb, amit Rózsa Péterről tudni kell, hogy nem is olyan régen pottyant ki eddigi bajtársával Hazai Iván Andrással, volt óbudai alpolgármesterrel együtt Gyurcsány Ferenc szúróssá vált mellényzsebéből. 2021 elején Hazai Andrással kiléptek a DK-ból, kerületi vezető pozícióikról is lemondva. Ezt a döntést elmondásaik szerint azért hozták meg, mert Gyurcsány Ferenc korábban nekik tett ígéreteit nem váltotta be. (Meglepő-sic) Egy ideig még támogatták Kiss László DK-s polgármestert és az ellenzéki együttműködést annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc a következőkkel búcsúzott: „ha most elmennek, akkor maguknak ’24-től nincsen politikai jövőjük – erről a fenyegetésről a hangfelvétel is közzétettek.

2021 őszén, az ellenzéki előválasztáson még nagy reményekkel felvértezve indultak volna, de Gyurcsány Ferenc és meghosszabbított jobb és bal karja, Szabó Tímea Kiss László kizárta őket az induló jelöltek sorából annak érdekében, hogy Szabó Tímea az ellenzéki tömörülés egyedüli jelöltként indulhasson. Ilyen demokratikus a Demokratikus Koalíció.

Nem sokkal később fordulat következett be az egyre eszkalálódó óbudai képviselői körökben. 2022 február elején a képviselő megalapította saját pártját, a Valódi Demokrata Pártot. Így alakult, hogy bár az előválasztásból mindenkit kizártak Szabó Tímea javára, most mégis elindulhat az áprilisi választásokon.

Programja szerint egyik fő célja egy harmadik kerületi gyermek egészségügyi intézmény létesítése. Az egyedülálló szülőknek 100.000 forintos támogatást, a gyermeknek 3 éves korig ingyenes gyógyszerellátást ígér és 18 éves korig meghosszabbítaná a gyermekgondozást segítő ellátást.

Szabó Tímea – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd, MMM

szabo.jpg„Szabó Tímea vagyok, a Pábeszéd társelnöke és frakcióvezetője, Óbuda-Békásmegyer egyéni országgyűlési képviselője. A világjárvány megmutatta, mekkora ára van az orbáni rombolásnak. Jómagam több mint 10 éve azért küzdök az Országgyűlésen belül és kívül is, hogy egy másfajta világban élhessünk”.

Szabó Tímea kampányát országos ügyekre építette, közösségi médiafelületén elsősorba Orbán Viktorral és Varga Judittal van elfoglalva, kevés szó esik a kerületről. A mostani kampány jól megmutatta, hogy kerületünk titkolt ügynöke továbbra is kevés elképzeléssel rendelkezik Óbuda-Békásmegyer jövője kapcsán, pár napos késésekkel ugyanazokat a témákat találjuk, amit első számú kihívója Bús Balázs tett közzé. Szabó Tímea korábban is figyelemmel kísérte a volt polgármester munkásságát, egy interjúban saját maga mondta el Péterfi Judit kérdésére, hogy szerinte Bús Balázs kiválóan vezette a kerületet.

A kapkodás valamennyire érthető, hiszen késésben van a jelenleg is regnáló képviselő asszony, Óbudát érintő témában mindössze 4-szer szólalt fel a parlamentben az elmúlt 4 évben, ezt már nehéz lesz behozni a maradék pár napban. Emlékezetes, hogy csúnyán lebuktak a Mocsáros tervezett beépítésével, az óbudai főkertész már akasztásokat szeretne, Z. Kárpát Dániel náci karlendítéssel került be a hírekbe, legújabban pedig a Patek Gábor és az Óbuda újság körül kirobbant botrány miatt akadozik az egyesült baloldal kampánya. Mindezekről igyekszik elterelni a figyelmet Szabó Tímea azzal, hogy soha ki nem mondott mondatokat idéz kormányzati politikusoktól. Megnyilvánulásait nézve néha az az ember érzése, hogy a Kutyapárt politikusát hallja, annyira elrugaszkodott a képviselő asszonyság a valóságtól, de mondatai néha viccnek is durvák, ezért inkább a Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter-féle szellemi összeomlásra lehet gondolni.    

Jelöltségét is leginkább olyanok támogatták, akik nem a kerülethez köthetők: Molnár Piroska színművész, Dés László zenész, Iványi Gábor adócsalással gyanúsított lelkész vagy Röhrig Géza New Yorkban élő színész.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr9517791086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem benfentes 2022.05.15. 14:15:20

Ez Békásmegyer! A két óbudai választókerületből csal a területre kisebbik!
süti beállítások módosítása