Kultúrtébolyda Óbudán: két éve irányít a baloldal
2022. január 22. írta: Óbudai Hírek

Kultúrtébolyda Óbudán: két éve irányít a baloldal

Totálisan szétverték a kulturális intézményeket a kerületet két éve irányító szivárványkoalíció momentumos hangemberei.

kulturtebolyda_obudan_halmai_robert.jpg

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa,
aki a „kulturális” kifejezést sem képes helyesen leírni.

 

Úgy alakult a 2019-es önkormányzati választásokat követő osztozkodás során, hogy a kulturális területre a Momentum tette rá a kezét, vagyis nevezte meg a megmondóembereket. Így lett a terület felelőse a legifjabb és legszivárványosabb alpolgármester, Turgonyi Dániel Absolon. És így került az Esernyős Kft. élére Halmai Róbert is, miután Kiss László és Szabó Tímea kettőse sikeresen eltávolította az intézmény korábbi szakértő vezetőjét, egy négygyermekes családapát, hogy a momentum pártpolitikusának helyet csináljanak.

Óbuda korábban pezsgő, messze-híres kulturális életének elmúlt két éve jól szemlélteti,
mit gondol a baloldal a kultúrpolitikáról.

Az Esernyős, mint kulturális intézmény és turisztikai infopont első öt éve az építkezésről és a fejlődésről szólt. Az egyedi hangulatú kávézó után megnyílt a Galéria, majd nem sokkal később a rendezvényterem és a közösségi iroda is. A minden generációban népszerű kulturális intézményt a nyitottság és a színes, gazdag programkínálat jellemezte.

Ezt rombolta le a momentumos Halmai az embereivel, amikor tulajdonképpen kiürítették a programnaptárat, ami maradt, az is inkább csak egy radikális, szélsőbaloldali körnek lehet érdekes. Elüldözték a civil szervezeteket, és immár a kávézóban is csak baloldali folyóiratok, napilapok olvashatóak. Kiss László civilellenes politikája máshol is nyomot hagy: elég csak a kerületi Civil Ház bezárására gondolni pár héttel azt követően, hogy az intézmény új helyre költözött.

Az Esernyőshöz kapcsolódik az Óbuda Sport Kft. megszűntetése és az Óbudai Strand bezárása is. A Barátság parkban (Óbudai Szabadidőpark) megszüntették a gyermektáborozást, a társaság élére kinevezett kiöregedett momentumos, a Burján Ferenc LMP-s alpolgármester által csak „szélhámos tolvaj”-nak nevezett Bernáth Zoltán vezetésével a sportingatlanon található medencéket és a strand infrastruktúráját szándékosan hagyták karbantartás nélkül tönkre menni azért, hogy a területet jó (zseb)pénzért Kiss és emberei bérbe adhassák két évtizedre. Vagyis kvázi privatizálhassák. A Sport Kft-t pedig az Esernyősbe olvasztották be, Halmai vezetése alá.

A momentumos vezetésű Esernyőshöz tartozik a korábban kulturális célokra létrehozott, a kerületben alkotó vendégművészek elszállásolására szolgáló Fő téri művészlakás is, amely egy ideje már a hírek szerint kéjlakásként funkcionál, erről a Vadhajtások írt néhány hónapja.

A gátlástalan momentumos nyomulás valamennyi kerületi kulturális intézményben nyomon követhető. Immár a könyvtárakban sincs lehetősége az érdeklődő közönségnek arra, hogy napilapokat olvassanak, szétszéled a sorozatos leépítések következtében a szakembergárda, az önkormányzati létszámstop miatt nem vehetnek fel új munkatársakat az intézményvezetők és a programok szervezésére sincs forrás. Turgonyi és Halmai kulturális ámokfutásának eredményeképpen mára politikai lélegeztetőgépek, bukott kultúrpolitikusok gumiszobái lettek a kerületi kulturális intézmények. Önkormányzati forrásaink szerint

a Kiss-Szabó kettős már kinézte magának a kaszásdűlői
3K és a Csillaghelyi Kulturális Központ épületeit,
ezekre az intézményekre rövidesen a bezárás várhat.

A kultúra tehát mélyrepülésben. Jól mutatja ezt a közterületi műemlékek és kulturális műtárgyak állapota is. Folyamatosan érkeznek be képek szerkesztőségünkbe olvasóinktól a megrongált és úgy hagyott könyvmegállókról és az összefirkált római-kori romokról. Pilinszky János szavai jutnak ilyenkor az eszünkbe:

A pusztulás a lábadnál dorombol,
miért nem űzöd már odább?
A pillantását keresgéled folyton,
és ujjaidon próbálod fogát.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr2616821274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása