Győztek a lakók, nem lesz „Római kapuja”
2021. július 19. írta: Óbudai Hírek

Győztek a lakók, nem lesz „Római kapuja”

A lakossági tiltakozás hatására, úgy tűnik, meghátrál az önkormányzat a Rómaira tervezett parkbeépítés ügyében.

Mégsem lesz beépítve Óbuda legnagyobb egybefüggő zöldterületének egy része a Római-part közelében.

romai_kapuja_foto_metropol_nagy_zoltan.jpg

Az önkormányzat a füvet sem vágatja, azt is lakosok kaszálták le, amellett, hogy fát ültettek
Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A Vitorla utca és Nánási út találkozásánál lévő nagy zöldterület „kereskedelmi hasznosítására” Római kapuja fantázianéven pályázatot írt ki a III. kerület Kiss László vezette önkormányzata. A terület a Pók utcai lakótelep szinte egyetlen megmaradt beépítetlen területe, amelyet az ott élők szívesen használnak jelen állapotában is. A környéken élő tiltakozók egyértelműen kifejezték, hogy nem szeretnék, ha a Római-parti nyüzsgés áttelepülne a nyugodt lakókörnyezetükbe.

Tiltakoztak a helyiek

Egyöntetű elutasítás fogadta a helyiek részéről az önkormányzat elképzelését a terület beépítéséről. Az Óbudai Polgári Frakció képviselői helyi civil szervezetekkel összefogva húsz vérszilvafát ültettek a területen, valamint felajánlották a mintegy 6000 négyzetméteres zöldterület gondozását, miután a baloldali városvezetés azzal indokolta a bérbeadást, hogy nincs forrása a terület karbantartására.

Egyeztetés utólag

Érdemes visszatekinteni néhány évet: az előző városvezetés azért fejlesztette ki a közösségi tervezés metodikáját, hogy a tervezett (!) döntésekről, fejlesztésekről előzetesen kérje ki a környéken élők, az érintett intézmények, vállalkozások, civil szervezetek véleményét.

Ezzel szemben a Kiss László és bandája által uralt baloldali szivárványkoalíció előbb az ellenzék tiltakozása ellenére hozott döntést a Római kapuja pályázat kiírásáról és a terület hasznosításáról (fakivágás, kereskedelmi funkció, betonozás, parkolók, stb.), majd az aktivistáik vezetésével Facebook csoportot gründoltak, és a látszat megőrzése érdekében „lakossági fórumot” szerveztek. Miközben várták a pályázatokat egy olyan kiírásra, amelynek sejthető volt a győztese.

Továbbra is sumákol az önkormányzat

A Metropol tudta meg, hogy Kiss László és ingatlanokban utazó bandája meggondolta magát. A lap kérdésére, miszerint a terület mekkora részét adnák át kereskedelmi üzlet és parkolók részére, csak annyit válaszoltak, hogy „A terület semekkora részét. A pályázat eredménytelenné lett nyilvánítva. Az önkormányzat nem írja ki újra.”

E döntésüket – az elmúlt másfél évben megszokott módon – nem kommunikálták sem a helyi lakóközösség, sem pedig a terület gondozását felajánló civilek felé. Hallgatnak, sumákolnak a szokott módon.

A Mocsáros még veszélyben van

Petíciót indított és aláírásokat gyűjt az óbudai Fidesz a Mocsárosdűlő beépítése ellen. A Főpolgármesteri Hivatal új beépítési terve 2600 lakás és iroda felépítését teszi lehetővé a Mocsáros-dűlő mostani, ritka növény- és állatfajtáknak is otthont adó zöldterületén. Mint írják, „rá kell venni az óbudai önkormányzatot, hogy a korábban elrendelt változtatási tilalmat ne oldja fel”.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr5616632310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása