A nyilvánosság ereje – KiMitTud
2020. január 28. írta: Óbudai Hírek

A nyilvánosság ereje – KiMitTud

Közérdekű adatigénylés pár kattintással: a KiMitTud abban segít, hogy könnyen és átláthatóan lehessen közérdekű adatot igényelni minden olyan közfeladatot ellátó intézménytől, amely közpénzt költ.

kimittud_logo2.pngCivil közösségek, gazdasági társaságok, politikai mozgalmak tagjaiként, vagy mezei állampolgárként elméletben és a törvények szerint mindannyiunk számára egyenlő feltétételekkel biztosított a közérdekű adatokhoz való hozzáférés, a gyakorlatban azonban számos akadályt kell leküzdenünk, hogy valóban hozzáférhessünk a közadatokhoz. A közérdekű adatigénylések rendszere ebben van segítségünkre, hiszen az ilyen típusú megkeresésérekre az intézményeknek a törvényben meghatározott kereteknek megfelelően – 15 napon belül – kötelező válaszolniuk.

A KiMitTud weboldal ahhoz nyújt segítséget, hogy bárki információkhoz juthasson minden állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szervről, intézményről (adatgazdák). A portál előnye, hogy el lehet hagyni a precíz jogi megfogalmazásokat, az adatigénylések jogi megfelelőségét beépített dokumentumsablonnal segíti a rendszer. Az adatgazdák listájában a legtöbb közpénzből gazdálkodó intézmény, önkormányzat, kórház, iskola elérhetősége szerepel.

Így Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatalától és intézményeitől is lehetőségünk van a működésükre vonatkozó részletes adatokat kikérni és azokat megismerni.

Új adatigénylés indítása Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivataltól >>>

A dr. Kiss László vezette önkormányzat működésének kezdetet óta a KiMitTud portál 9 adatigénylést regisztrált, ebből:

  • három igénylés egy témára vonatkozik (tanácsadók státusza), melyet csupán a harmadik igénylésre válaszolt meg teljeskörűen a hivatal.
  • két igénylést részben válaszolt meg a hivatal (parkolási rendelet, jutalom és ajándékosztás), ezekben az esetekben lényeges információkat tartottak vissza a kérdések pontos megfogalmazása ellenére.
  • egy adatigénylés pillanatnyilag válaszra vár és a 15 napos határidő még nem járt le.
  • további három adatigénylést megválaszolt a hivatal.

Lehetőség van böngészni a korábban már benyújtott adatigényléseket, és regisztrációt követően fel is iratkozhatunk azokra, követhetjük a változásaikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr1315433234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása