Korrigálta az önkormányzat a bizottságok szabálytalan működését
2020. január 23. írta: Óbudai Hírek

Korrigálta az önkormányzat a bizottságok szabálytalan működését

Két nappal korábbi posztunk megjelenése után, helyben osztott előterjesztésben módosította a bizottságok összetételét a baloldali frakcióvezető javaslatára, ezzel mintegy elismerte a törvénytelen működést a Kiss László vezette önkormányzat.

dsc_9061.JPGJanuár 23-án idén először ülésezett az óbudai képviselő-testület. Az első napirendi pont egy helyben osztott előterjesztés volt, amely a képviselő-testület bizottságai összetételét módosítja, hogy megfeleljenek az önkormányzati törvény előírásainak. Visszahívják ezért a baloldali alpolgármestereket a bizottságokból, így biztosítva a törvényes működést.

A bizottságok összetételéről a 2019. október 28-i alakuló ülésén döntött a testület. Az akkori előterjesztő dr. Kiss László volt, az előterjesztést Tass Bálint aljegyző készítette. Kiss Anita akkori jegyző ellenjegyezte azt, ugyanakkor később az ő jelzésére fordult a Polgármesteri Hivatal állásfoglalásért a Kormanyhivatalhoz. A javaslat tartalmát a képviselők az alakuló ülés napján ismerték meg, helyben osztották ki az ülés elején, a hat bizottság tagjairól egy határozatban, egyszerre szavaztak a képviselők, így egyhangú döntés született.

Ahogy korábban megírtuk: a Polgármesteri Hivatal kikérte az illetékes Kormányhivatal álláspontját az alpolgármesterek bizottsági tagságának kérdésében. A Kormányhivatal egyértelműen a jelenlegi óbudai gyakorlat törvényelleneségére hívta fel az önkormányzat figyelmét. Egészen január 21-ig, korábbi posztunk megjelenéséig figyelmen kívül hagyta a polgármester a kormányhivatal álláspontját, csupán a nyilvánosság ereje ösztönözte az alpolgármester bizottsági tagok visszahívására.

dsc_8980_dr_bots_denes_jegyzo.JPGBemutatkozott a képviselőknek dr. Bots Dénes Óbuda-Békásmegyer új jegyzője. Az 56 éves jogász 1987-ben szerzett jogi diplomát, majd később Európai jogi szakjogász és szabályozási szakjogász végzettséget. Több mint harminc évet dolgozott a közigazgatásban elsősorban közlekedéssel foglalkozó területeken, két évig volt a MÁV Zrt és három évig a HungaroControl Zrt. felügyelő biztottságának elnöke, több más állami vállalat felügyelő bizottságának pedig tagja. Jelenleg is tagja kamarai jogtanácsosként a Magyar Ügyvédi Kamarának.

Több fontos döntés is született ezen kívül a mai ülésen:

Szavaztak a képviselők a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek idei megállapításáról szóró fövárosi rendelet-tervezetről. Ennek megfelelően a 2020-as évben váratóan 1 milliárd forinttal plusz bevételre számíthat Óbuda-Békásmegyer, és az év végi elszámolásból kitűnik, hogy tavaly is a tervezettnél 500 millió forinttal több bevétel érkezett ezen a jogcímen. Így az új kerületi vezetés a január eleji 2,3 milliárd forintos számlaegyenleget is figyelembe véve már mintegy 4 milliárd forint többlettel számolhat az idei költségvetésben, amely számos fejlesztésre is lehetőséget ad.

Óbuda-Békásmegyer korábbi vezetése Bús Balázs polgármester javaslatára döntött 2017-ben a Guckler Károly Környezetvédelmi Program meghirdetéséről. E programnak volt az egyik lényeges eleme az önkormányzat komposztálási programja. A program céljainak teljesítése érdekében a képviselő-testület ma előzetes kötelezettséget vállalt a korábban tervezett komposztáló eszközök beszerzése és kiadása mellett további 10 000 db zöldhulladék-gyűjtő zsák beszerzésére és a lakosság részére történő kiosztására.

Döntés született az Óbudai Múzeum új igazgatójának személyéről. A múzeum munkatársa, Viszket Zoltán nyújtott be egyedüliként pályázatot. Személyét az intézményvezetői pozícióban az intézmény közalkalmazotti tanácsa és a pályázatokat értékelő szakmai bizottság is egyhangúlag támogatta. A testület öt évre bízta meg Viszet Zoltánt a sokszorosan díjazott intézmény vezetésével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr2615423042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem benfentes 2020.01.23. 17:37:27

Na tessék. Viszont az OBVSZ 133§ és 135§-nak nem megfelelőre, az OBÉSZ 237§ korrigálása még nem történt meg a 2018 ben bevezetett jogkorlátozások megszüntetésére! - egy jegyző viszont nem csak ellenjegyez! Talán ezért lett új jegyző?

Brigitta Fekete 2020.01.26. 07:06:17

Na, talán valami elindul, valami tisztogatás?
süti beállítások módosítása