Törvénytelenül működnek az óbudai önkormányzat bizottságai
2020. január 21. írta: Óbudai Hírek

Törvénytelenül működnek az óbudai önkormányzat bizottságai

Az önkormányzati törvény és az illetékes Kormányhivatal álláspontját figyelmen kívül hagyja Kiss László, amikor Óbudán az alpolgármesterek is tagjai a képviselő-testület különböző bizottságainak.

Az alpolgármesterek a megbízatásukat a polgármester munkájának támogatására, illetékességi területükön a polgármester képviseletére kapják, és gyakran beterjesztői szakterületük előterjesztéseinek, valamint felelősei testület határozatai végrehajtásának.

Ezért nem lehetnek tagjai azoknak a szakbizottságoknak, amelyeknek feladata a képviselő-testület előterjesztéseinek előzetes mérlegelése, bírálata.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának alábbi alpolgármesterei a következő bizottságok tagjai is egyben:

  • Burján Ferenc (LMP) – Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelői Bizottság
  • Hazai András (DK) – Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelői Bizottság, Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság
  • Czeglédy Gergő (MSZP) – Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelői Bizottság
  • Béres András (PM) – Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelői Bizottság

Természetesen az alpolgármesterek felveszik az alapilletményük mellé a bizottsági tagságért járó illetményeket is. Update: az alpolgármesterek a bizottsági tagságért nem vettek fel plusz juttatást.

Úgy tudjuk, a Polgármesteri Hivatal kikérte az illetékes Kormányhivatal álláspontját az alpolgármesterek bizottsági tagságának kérdésében. A Kormányhivatal egyértelműen a jelenlegi óbudai gyakorlat törvényelleneségére hívta fel dr. Kiss polgármester figyelmét, aki ezt semmibe veszi!

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény egyértelműen szabályozza ezt a kérdést.
58. § (1) (...) Nem lehet a bizottság elnöke vagy tagja a polgármester.
79. § (2) A polgármester, a megyei közgyűlés elnöke, a főpolgármester jogállására vonatkozó szabályokat az alpolgármesterre, a megyei közgyűlés alelnökére és a főpolgármester-helyettesre is megfelelően alkalmazni kell.

FRISSÍTÉS (2020. 01. 23.):
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testülete január 23-i ülésén, helyben osztott előterjesztésben módosította a bizottságok összetételét, visszahívta az alpolgálmester-tagokat. Ezzel kvázi elismerte Kiss László polgármester és Szkaliczki Tünde frakcióvezető, aki az előterjesztést jegyzi, hogy valóban törvénytelen volt a bizottságok működése.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr2115419116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása