Talicskával hordja ki a pénzt az önkormányzat az óbudai egészségügyből
2022. február 28. írta: Óbudai Hírek

Talicskával hordja ki a pénzt az önkormányzat az óbudai egészségügyből

Adóelkerülésre kényszeríti a kft-t és újabb támogatásokat von el az egyesült óbudai baloldal a Szent Margit Rendelőintézettől.

szent_margit_rendelointezet.jpg

Összesen 145 millió forinttal csökkentette az a Szent Margit Rendelőintézet önkormányzati támogatásának összegét az óbudai DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum-LMP koalíció a 2021-es évben.

Ha a szakrendelő összesített betegszámát vizsgáljuk, az látható, hogy a 2021-es évben csökkent a betegek száma 2019-hez képest, a várakozási idők azonban nem követték ezt a tendenciát, ez pedig annak köszönhető, hogy a DK-s vezetés mesterségesen tartja lélegeztetőgépen a szakrendelőket.

Két éve folyamatosan hallhatjuk Szabó Tímea és Kiss László szájából, hogy a kormányzat bünteti az önkormányzatokat és 5 milliárd forintot vont el az egészségügytől. Aki azonban egy kicsit is utánanéz, annak egyből világossá válik, hogy ahogy mindig, most is hazudnak. Az igazság az, hogy az Egészséges Budapest Program keretében ezt a pénzt a Csobánka téri szakrendelő felújítására ítélte meg a kormány. Kissék egyik első lépese volt hatalomra kerülésüket követően, hogy ezt a pénzt átcsoportosítsák másra. A pályázatok azonban nem így működnek, egy támogatást csak arra lehet elkölteni, amire megítélték, nem lehet szakrendelő felújítás helyett méh és sünhoteleket építeni belőle. A felújításról az önkormányzat tehát inkább lemondott, azt a főváros kapta meg ahelyett, hogy a Csobánka téri rendelőre költötték volna.   

Pedig a Csobánka téri szakrendelő épülete fenntarthatatlan műszaki állapotban van.  Az előző önkormányzati ciklusban külsőleg megújult, de a teljes belső felújítást éppen az az EBP-s támogatás fedezte volna, amelyről politikai haszonlesésből lemondtak Kissék. Az épület fűtési-hűtési hálózata elhasználódott, a csövek, szerelvények, berendezési tárgyak elöregedtek, elvízkövesedtek, a hőszigetelésük hiányos, ezért csöpögnek, folynak. Az elektromos hálózat, szerelvények, lámpák, álmennyezetek is a végüket járják. Az épület szerkezeti, tűzvédelmi problémáit csak egy felújítás keretein belül lehetett volna megoldani.

Korábban megírtuk: a kormányzat 460 millió forinttal többet folyósít a Szent Margit Rendelőintézetnek, mint 2019-ben, de ehhez még hozzáadhatjuk az EMMI részéről megítélt 38,6 millió forintos támogatást az oltópont fedezeteként, továbbá az Egészségfejlesztési Irodának juttatott 52,7 millió forintot, valamint az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére szánt 147,6 milliót, amelyet még az év vége előtt az érintettek meg is kaptak.  

Miért nem csökkentek akkor a várólisták és miért nem történt semmilyen fejlesztés, ha ennyi többletpénzt kapott a Rendelőintézet? Itt jön a balos önkormányzat trükkje. Mindig épp annyival csökkentette az önkormányzati támogatást a gyurcsányista koalíció, amennyivel az állami többletforrás emelkedett.

Miért volt erre szükség? Mert a Szent Margit Rendelőintézet üzleti alapon működik, gazdálkodó szervezetként, Kft-ként. És ha egy Kft-nek jelentős bevétele és nyeresége van, akkor bizony iparűzési adót kell befizetnie. Ez az az adónem, amelyet 2%-ról 1%-ra mérsékelt a nagyvállalkozások esetén a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére a kormány és amiért hetekig hallgattuk, hogy ezzel tönkreteszik a budapesti önkormányzatokat. Látható, hogy saját magukat sem veszik komolyan, hiszen azért csökkentik a támogatást és azért módosítják a Szent Margit Rendelőintézet éves tervét akár ötször is egy évben, hogy a végén nullszaldósra hozzák ki az eredményét.

Készüljünk fel, hogy a 2024-ig minden pénzt ki fognak talicskázni az egészségügyből, az óvodákból, bölcsődékből, a közterületek takarításából és minden önkormányzati vagyont kiárusítanak, amit csak tudnak. 2019 óta, két év alatt több mint 770 millió forinttal nőtt az állami többlet az óbudai egészségügyben, ez idő alatt az önkormányzat nagyságrendileg 350 milliót vett ki belőle. Drága 5 év lesz ez az óbudaiaknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr8417768364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása