Költségvetési rablómesék a III. kerületből (3.rész)
2021. április 15. írta: Óbudai Hírek

Költségvetési rablómesék a III. kerületből (3.rész)

Kalandozások a baloldali mesevilágban

obuda_szivarvany_koltsegvetes.jpgSorozatunk első két részében megpróbáltuk feltárni, hogy mi az igazság a kormányzati támogatások és a 2021-es óbudai költségvetés viszonylatában. Megvizsgáltuk milyen bevételi forrásokkal és kiadásokkal számol a kerület az idei évben. Az eddigi anyagok alapján megállapítható, hogy a tények és adatok épp az ellenkezőjét mutatják annak, amit a DK-s vezetés láttatni igyekszik. A központi költségvetésből érkező pénzek nem csökkentek, hanem nőttek a kerület előző költségvetéseiben feltüntetetett számokhoz képest. A kis- és középvállalkozásoknál maradó iparűzési adókönnyítés pedig egyáltalán nem számít jelentős kiesésnek egy ekkora kerület éves költségvetéséhez képest. Mit mutat tehát a már korábban is emlegetett obuda.hu-s számláló? Hová tűnt el az a több, mint 11 milliárd forint, amit ott saját beismerésként feltüntet a szivárványkoalíció? A harmadik részben ennek járunk utána.

Baloldali kifizetőhely, propaganda, valamint a civil szféra kézi vezérlése

A 2021-es költségvetés kiadási oldalán folytatjuk kalandozásainkat. Az előző részekben látható volt az a temérdek elvonás az egészségügy, a szociális juttatások, valamint a kultúra területén, amire a számok tükrében nehéz magyarázatot találni. Lássuk tehát, hogy hová csoportosítja át dr. Kiss a saját költségvetésének saját drasztikus elvonásait.

Régi bevált szokás a baloldalon, hogy azzal vádold meg ellenfeled, amit te magad követsz el. A polgármesteri hivatal személyi juttatásokra fordított megemelt összegét már tárgyaltuk a korábbiakban, azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A fenti táblázatból jól látszik, hogy a szokásos köztisztviselői és rendes munkaviszonyból származó kiadások mellett megjelenik egy egészen elképesztő 896%-os megbízási szerződésekkel lehívható összeg, amire nehéz más magyarázatot találni, mint hogy ezen keresztül próbálják önkormányzati pénzekkel megtömni a holdudvar feneketlen zsebeit. Ezt a már-már arcpirító emelkedést persze valahogyan meg kell magyarázni az óbudai polgároknak, így rátérhetünk a következő pénzszivattyúra, a propagandára.

Lapkiadás 83 millió; lakossági tájékoztatás 32 millió; elektronikus tömegtájékoztatás 12 millió; reklám és propaganda 45,8 millió; plusz egy szerény 20 millió forintos polgármesteri keret. Láthatjuk, hogy abban az esetben, ha önfényezésről van szó, igazán gáláns a számokkal a DK-s polgármester. Ha ismét segítségül hívjuk a kegyetlen matematikát, akkor egy 193 milliós összeget kapunk, amelyet már csak a szervezési főosztálynál külön sorban feltüntetett 20 milliós „reklám és propaganda”, valamint az ugyancsak itt szereplő „információs füzetek és honlap karbantartás” 27,5 milliós összegével kell kiegészítenünk, hogy megkapjuk a bűvös, szabad szemmel is jól látható 240 milliós reklámkeretet. 240 000 000 Ft a tétlenség és pénzek eltüntetésének fedezésére, miközben többek között a kórházra, a gyermekek reggeliztetésére, a lépcsőházi felújításokra, téli rezsicsökkentésre, térfigyelő bővítésre 0, azaz nulla forintot szán dr. Kiss. Azt hiszik, hogy ezt már nem lehet fokozni? Pedig a DK-s polgármesternek sikerül: rendezvényekre, fesztiválokra és szakmai napokra 189,5 millió áll rendelkezésre a költségvetésben úgy, hogy a járvány miatt esély sem mutatkozik az év első felében bármilyen hasonló program megtartására.

Végül, de korántsem utolsó sorban pedig említést kell tennünk az újonnan létrehozott, civil támogatásoknak álcázott kifizetőhelyről.

A táblázatot felületesen áttekintőkben felmerülhet esetleg, hogy végre olyan sort találtak a költségvetés számai között, ami egyértelműen növekedést mutat és fontos célokat szolgálhat. Láthatjuk, hogy dr. Kiss nagyvonalúan megduplázta a civil szervezetekre fordítható keretösszeget és a tavalyi 80,3 millióról felemelte azt 161 millió forintra. Azonban az óbudai civilek öröme sajnos korai. A táblázat további részéből arra jöhetünk rá, hogy pályázati úton ebből a jelentős összegből mindössze 40 millió forintra pályázhatnak a valódi civil szervezetek, a maradék 120 és fél millió forint sorsáról egyedi döntésként maga dr. Kiss határoz. A DK-s polgármester 2021-ben tehát egyszemélyben válogat és osztogat pénzt baráti, civil munkát szinte soha, de pártpolitikát annál szívesebben folytató baloldali egyesületeknek.

A kalandozások és a költségvetés végére érve sajnos nem szolgálhatunk boldog befejezéssel.  Láthatjuk, hogy semmi sem drága a mostani kerületi vezetésnek, ha az emberek közhangulatának rombolásáról, az önkormányzati vagyok kiárusításáról, vagy a saját és a holdudvar zsebeinek megtöméséről van szó. A saját számlálójuk szerint eddig több, mint 11 milliárddal nem tudnak elszámolni, tehát a pénzszivattyú teljes kapacitáson pörög. A költségvetésben szereplő számok sehogy sem indokolnak ekkora hiányt, tehát elmondható, hogy szokás szerint a baloldal nem tudott gátat szabni feneketlen étvágyának és ennek az óbudaiak isszák meg a levét.

A kapkodás mögött az látszik, hogy a féktelen kifizetések okozta hiányt valahogy kompenzálni igyekeznek, ezért most az önkormányzati vagyon felélése kerül sorra. Azonban a szakavatott szem előtt nem marad észrevétlen, hogy a mostani piaci helyzetben erősen optimista bevételekkel számol dr. Kiss és a Gyurcsány-koalíció a vagyon elherdálásából. Amennyiben pedig a kiárusítás ellenére sem sikerül egyensúlyban tartani az önkormányzat mérlegét, talán már önök is kitalálják, hogy mi a baloldal következő lépése ilyen esetekben. Hitelfelvétel, adósságspirál és teljes eladósodás. Nem lenne meglepő, ha Kissék szándékosan idéznének elő olyan állapotot, amely működési hitelfelvételt tenne szükségessé. Ebben az esetben tulajdonképpen törvénytelen helyzetbe kerülne a kerületi önkormányzat, amit a saját híveik felé ismét kormány elleni támadásokra használhatnának föl.

2021-ben 240 millió forintot szánnak arra, hogy valahogy elhitessék velünk, hogy a pénzek kitalicskázása, a vagyon felélése és a 2022-es kampányra való felkészülés mellett mégis folyik valamilyen érdemi munka a polgármesteri hivatalban. Az üzenet nem más: nyugodtan lopd el az önkormányzat pénzét és utána fogd rá a kormányra, hogy elvonta, ezzel politikailag mindent el lehet adni, a baloldali média kajálni fogja, hisz csak megfelelő kommunikáció kell hozzá. Részünkről köszönjük szépen, ebből inkább nem kérnénk. Mesevilág maradhat a baloldalé, mi szívesebben élünk a valóságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr4816501734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása