Környezetvédelmi program egy zöldebb kerületért
2020. február 17. írta: Óbudai Hírek

Környezetvédelmi program egy zöldebb kerületért

A konkrét fejlesztéseket tartalmazó Guckler Károly Környezetvédelmi Programot 2017-ben fogadta el az önkormányzat. A program számos eleme már megvalósult.

Guckler Károly a 20. század elején fővárosi erdőmesterként fontos szerepet játszott a Budai-hegyek erdősítésében és természeti értékeinek megőrzésében. Nevét kilátó viseli a Hármashatár-hegy 495 méter magas csúcsán, valamint annak közelében sétányt és erdei tanösvényt is elneveztek róla. A természet és környezet védelme, fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységével előfutára volt napjaink fenntartható fejlődést képviselő gondolkodásnak.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata előző vezetése a kezdetektől elkötelezett volt a „zöld” szemlélet, az energiahatékonyság és a környezetvédelem ügye mellett. 2007-ben az Európai Unió Staccato programjában Óbuda-Békásmegyer (Amsterdam és Szófia mellett) támogatást nyert a Faluház korszerűsítésére. A projekt 2014-ben Európai Klímasztár díjat nyert. Bús Balázs élhető környezet melletti elköteleződését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2006-ban polgármesterént az első döntése volt, hogy a Fő térről kitiltotta az autókat.

Guckler Károly Környezetvédelmi Program

2015-ben öt éves, hosszú távú környezetvédelmi programot fogadott el az önkormányzat, majd 2017-ben bemutatták a konkrét fejlesztési terveket és elképzeléseket tartalmazó Guckler Károly Környezetvédelmi Programot, amely a 2017-2019 között tervezett fejlesztéseket tartalmazta. Nézzük a számvetést!

A program az élhető és fenntartható környezet megőrzését, fejlesztését és védelmét tűzte célul. Mindezek érdekében, a kerület lakosságának bevonásával, sok esetben közösségi tervezés keretében, több környezetvédelmi fejlesztés valósult meg az elmúlt években, illetve lett előkészítve a következő időszakra.

A legfontosabb ezek közül a Faültetési program, melynek keretében Fásítási stratégia és Fakataszter készült. Bús Balázs polgármester vezetésével 2017-től kezdődően 10 év alatt 10 000 fa elültetését vállalta az önkormányzat. A 2015-2019 közötti időszakban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata jóvoltából 6500 új fát telepítettek, amely megalapozta a tíz éves program sikerét.

Közösségi összefogás

Magyarországon elsőként a III. kerületben valósult meg Közösségi faültetés. Az érdeklődő lakosok, helyi közösségek, vállalkozások és intézmények önkormányzati szervezésben, kertészeti szakemberek felügyelete mellett ültethettek fákat a kerület több pontján. Óbuda-Békásmegyer példáját azóta számos település követte.

A Guckler Programban szerepel célkitűzései között szerepel a már futó, illetve már megvalósult Komposztálási program, Zöldhulladék-kezelési program, az évenkénti Muskátliakció, veszélyeshulladék-begyűjtés, a Takarítsuk ki Óbudát! felhívás, a Virágos Óbudáért, illetve a Fogadj örökbe egy közterületet! pályázatok, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a kerületben élők körében.

A helyi lakosok körében nagyon népszerű a kerületben működő három közösségi kert, hosszú a várólista a felszabaduló ágyásokért. Egy további közösségi kert tervei is elkészültek és a megvalósításra várnak. Közösségépítő szándékkal jött létre Békásmegyer-Ófalun Budapest első Tündérkertje, amely a Kárpát-medencében őshonos valamennyi oltott gyümölcsfa megőrzését tűzte céljául.

További fejlesztések és tervek a programban

Új fejlesztésként kerékpáros szervizpontot adtak át a Laktanya utcai sportpark sarkán, közel húsz helyszínen telepítettek új elektromosautó-töltő oszlopokat és elkészült Ürömhegy és Aranyhegy csapadékvíz-elvezetésének koncepcióterve.

Számos jövőbeni fejlesztést készített elő az önkormányzat korábbi vezetése. Ezek között szerepel erdőtelepítés a korábbi bányaterületeken – együttműködésben a gödöllői Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával, a szerepvállalás a BKISZ csatornázási projekt további fázisaiban, a BUBI közösségi kerékpár-rendszer III. kerületi bővítése, lakótelepi kerékpártárolók létesítése, kutyapiszok gyűjtők kihelyezése.

A Guckler Károly Környezetvédelmi Program elfogadott, hosszú távú tervei között szerepel a kerületen átmenő gépjárműforgalom csökkentése, a közösségi autózás és a telekocsi-lehetőségek népszerűsítése, valamint Mocsárosdűlő funkcióbővítő zöldfelületi fejlesztése. A fenti felsorolás távolról sem teljes, a program további elemei a megujulo.obuda.hu weboldalon böngészhetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr1815472260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása