Mikorra újul meg a Flórián tér?
2020. január 07. írta: Óbudai Hírek

Mikorra újul meg a Flórián tér?

A Flórián tér közösségi tervezését Bús Balázs polgármester kezdeményezte 2016. tavaszán azzal a céllal, hogy az egyik legnagyobb központi zöldterület méltó módon, a területet használók elképzelései és igényei mentén, de a tér értékeit megőrizve újuljon meg. A tervek elkészültek, várjuk, hogy a kerület és a Főváros új vezetése mikor kezdi a megvalósítást!

jatszo_jpg_masolata.jpg

A Flórián tér helyzete azért különleges, mert ugyan Óbuda egyik központi területén fekszik, de a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll. 2016-ban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Bús Balázs polgármester javaslatára azt vállalta, hogy közösségi tervezés során elkészíti a Flórián tér megújításának koncepciótervét. A tervezés során az alábbi szempontokat vették figyelembe:

  • a koncepcióterv illeszkedjen a közösségi tervezésen részt vevő, környéken élők vágyaihoz,
  • a Flórián tér vitathatatlan értékei - a tágasság, zöldfelület, parkos jelleg uralkodók maradjanak,
  • a téren található római kori emlékek, tehát az örökségvédelem jól érvényesüljön a tér fejlesztésének arculati irányaiban,
  • kapjanak külön területet a szabadon kutyázni vágyók,
  • legyen vizes elem a területen,
  • alakuljon ki egy középpont, közösségi tér a parkon belül, ami alkalmas találkozásra, megállásra és a romkert információs pontjául is szolgálhat,
  • legyenek sport- és játékfunkciók a téren, de csak kis területet elfoglalva a zöldből,
  • a tér rendezettsége, infrastrukturális fejlődése biztosított legyen. 

A tervek tehát elkészültek, és a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata rendelkezésére állnak. A korábbi, Bús Balázs és Tarlós István közötti megállapodás az volt, hogy a III. kerület elkészíti a terveket, a Budapest vezetése pedig megvalósítja azokat. A kérdés már csak az, hogy a Főváros és a kerület együttműködve mikor tud forrást biztosítani a városrész egészét meghatározó fejlesztésre.

A közösségi tervezés folyamatáról a projekt weboldán olvashatnak részletesen, ahol az elkészült koncepcióterv is részletesen megismerhető. Az obuda.hu beszámolója itt olvasható a tervbemutató prezentációról.

A közölt képek az elkészült koncepcióterv látványtervei (Garten Studio / ÓBVF).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr8115396902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika Jóni 2020.01.07. 18:12:09

Ez tetszetős, de jó lenne ha figyelembe vennék, a parkon keresztül otthonukba közlekedőket is! A park rendezésénél vegyék figyelembe a már kitaposott útvonalakat is! Értékelhető lenne, ha nem kellene elsüllyedni a dágványba, ( murva helyett térkő, vagy (és) beton utak) és ki lennének rendesen világítva a közlekedő utak, mert jelenleg néhány kivétellel szinte éjszakai sötétség van naplemente után!!! Ez sok ezer ember megelégedésére szolgálna!!!

Paraphone 2020.01.07. 19:02:36

Képzelem, milyen vehemensen lobbizhattak a környékbeli családosok azokért a közösségteremtés szempontjából nélkülözhetetlen, keresztbe telepített betoncsíkokért, melyeket a térség legnépszerűbb szánkódombjára álmodtak.

enrikokaruszo 2020.01.08. 08:08:24

@Paraphone:
mondd, mikor láttál ott havat utoljára?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.01.08. 09:52:28

@Paraphone: A szánkóval lecsúszás és a téren átvágás arányát meg tudnád mondani?

Byzo 2020.01.23. 11:34:36

Tavaly is volt már hó néhány óráig... :)
süti beállítások módosítása