Ingatlancunami, vagyonnyilatkozatból „eltűnt” személyek, tőzsde, pénz és befektetésmámor az óbudai városvezetés balos szekciójában
2022. március 03. írta: Óbudai Hírek

Ingatlancunami, vagyonnyilatkozatból „eltűnt” személyek, tőzsde, pénz és befektetésmámor az óbudai városvezetés balos szekciójában

Két éve hallgatjuk, hogy semmire sincs pénz, elnyomják és kizsákmányolják szegény önkormányzatokat, mégis azt láthatjuk, hogy az óbudai DK-sok szépen gyarapodnak. Béres András és Czeglédy Gergő alpolgármesterek, valamint Kiss László polgármester vagyonnyilatkozatait vettük górcső alá.

kiss-laszlo-es-czegledy-gergo.jpg

Béres András alpolgármester

Arról a társadalmi megbízatású alpolgármesterről van szó, akinek egy harmadik kerületi ingatlan sincs a nevén, nem a kerületben él, politikai attitűdjéből pedig minden látszik csak az nem, hogy érdeklődne az Óbudával kapcsolatos teendők iránt. Ez olyannyira így van, hogy pártfogói, az MSZP és a Párbeszéd nem helyben, hanem Szentendrén, a Pilis–Dunakanyar választókerületében indították volna jelöltként az előválasztáson. Bizonyára ott is sok hasznot remélt a képviselő úr. Nézzük tehát, milyen anyagi előnyökre tett szert Béres alpolgármester úr az elmúlt évben.

„Korábban üzletemberként építettem karriert. Most azért politizálok, mert nem akarom, hogy az emberek többsége jog- és létbizonytalanságban éljen, és a hatalom csak egy szűk elit érdekeit képviselje. Le kell váltani a Fideszt, és meg kell teremteni az emberek hatalmát, mert a politika nem oligarchákról és strómanokról kell, hogy szóljon” idézte az Index Béres András megható szavait, 2021 novemberében. Nézzük, mennyire tartja magát saját prédikációihoz az alpolgármester.

Idei nyilatkozata szerint egy 148 négyzetméteres, második kerületi, építés alatt lévő társasházi lakás tulajdonosa. Ez nem kicsi, viszont sokkal izgalmasabb dolgokra lelhetünk Béres András értékpapírokba fektetett összegei kapcsán.

Bár Concorde értékpapírjainak egyenlege a 2021-es évhez képest 5.2 millió forintról, 2,4  millió forintra, állampapírokba fektetett összege pedig kicsit több, mint kétmillió forinttal, 13,1 millió forintról, 11,1 millió forintra csökkent, érdemes egy pillantást vetni Béres András, KBC egyenlegére is, mely a tavalyi évhez képest 8.9 millió forinttal nőtt, így jelenlegi összértéke 44 millió forint. Ugyanígy figyelemre méltó a növekedés 2000 darab OTP részvényének értékében, amely 28.2 millió forintról, 35.5 millió forintra nőtt. Ehhez jött még némi Intell Invest részvény, 200.000 Ft értékben, valamint 750 db Richter részvény, 6.4 millió forint értékben.beres1.png

Mélyszegénységben tengődő, MSZP-s alpolgármesterünk készpénzállománya 3.7 millió forintról 4.8 millió forintra nőtt. Ezen felül Béres András több helyről is kap havi jövedelmet.

Közgazdászként és egyéni vállalkozóként jövedelme havi 590.000 Ft-ról, 200.000 Ft-ra csökkent, BVH Kft igazgatói tagsági díja, 447.000 Ft-ról, 470.000 Ft-ra nőtt, alpolgármesteri fizetése pedig tavaly és idei nyilatkozata szerint is, havi 516.000 Ft.

A pénzintézeti számlakövetelés alapján feltüntett összeg 2 millió forintról 5.5 millió forintra, más intézet általi követelés: 4.8 millió forintról Ft-ról, 4 millió forintra csökkent.beres_jovedelem1.png

Czeglédy Gergő alpolgármester

Másik társadalmi megbízatású alpolgármesterünk, Czeglédy Gergő vagyonnyilatkozatainak elemzése előtt nem árt emlékeztetni magunkat, hogy

az óbudai alpolgármester cége egyik nyertese volt annak a pályázatnak, amelynél az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szabálytalanságokat talált. 

Az érintett pályázatoknál ugyanis korlátozott volt a verseny.

Ennek tudatában közelítsük meg Czeglédy Gergő alpolgármester úr vagyonnyilatkozatának apró morzsácskáit. Íme:

Czeglédy olyannyira lokálpatrióta, hogy a kerületi ingatlanokkal egész egyszerűen nem bír betelni. Mindenhol ingatlant akar magának és úgy tűnik, hogy nagyon jól is megy neki, ugyanis összesen 7 ingatlan kapcsán volt tulajdonos már 2021-es vagyonnyilatkozatában is. Czeglédy kifejezett előnyben részesíti a harmadik kerületet, hiszen nyilatkozata alapján négy ingatlan a harmadik kerületben van. Egy 1000 négyzetméteres telek, egy 121 négyzetméteres, 2 garázsbeállós, kültéri parkolós, plusz tárolós üdülő, egy 68 nm-es, plusz 1 garázsbeállós üdülő és 1 teremgarázshely tulajdonosa. Ezek mellet, a hatodik kerületben egy 62 és egy 88 nm-es társasház tulajdonosa. Övé még egy 1108 nm-es balatonkenesei hétvégi ház, udvarral, amihez tartozik egy 160 nm-es hétvégi ház is.

Egy év elteltével Czeglédy Úr ingatlanjainak számát 7-ről 11-re gyarapította.

De talán nem is lehet az olyan nehéz egy olyan cég résztulajdonosaként, amelynek különösen nagy hányadában élvez tulajdonosi pozíciót. A Perfektum Projekt Kft-ről van szó, melyek leányvállalatai igencsak nagy (60-90%) arányban, jelentős mértékű osztalékot fizettek Czeglédy részére 2013-2020 között. A cég Nyíregyházán rendelkezik egy 601 négyzetméteres kivett, beépítetlen területtel és egy 681 négyzetmétere felépítménnyel.

De térjünk vissza az új szerzeményekhez, amelyekkel szépen kerekedett Czeglédi vagyona az elmúlt évben. 2022-es vagyonnyilatkozatban már az alábbi, plusz ingatlanok sorakoznak:

Nyékládháza: 9532 nm mezőgazdasági épület, bemutatóterem, plusz 900 nm-es épület
Balatonszárszó: 845 nm beépítetlen terület, ½ arányban tulajdonos
Leányfalu: 1432 nm, beépítetlen terület
Székesfehérvár: 1320 nm beépítetlen terület

Az alpolgármester tulajdonában levő ingatlanok mindegyikén visszterhes a szerzés jogcíme, kivéve egyet, ahol ½-részben van feltüntetve a tulajdoni hányadának mértéke. 

Nagyértékű ingósága nincs megjelölve Czeglédynek, ellenben értékpapírba fektetett megtakarítása igencsak figyelemre méltó, mely 2021-2022-ben, állampapírban 100 millió forint, befektetési alapként 115. 1 millió forint szerepel, ezutóbbi az idei vagyonnyilatkozatban már 225.8 millió forint. czegledi1.png

Pénzintézeti számlakövetelései 142 millió forintról, 121,6 millió forintra csökkent, devizában 9 millióról, 2,5 millió forintos követelés látható. Más szerződés alapján fennálló követelés 27.000.000 Ft maradt.

Alpolgármester úr jövedelme több helyről is érkezik.

A BKK Felügyelőbizottságának tagjaként, havi bruttó 289.800 Ft, ingatlanok bérbeadásából a bevétele, havi 400.000 és 600.000 forint, alpolgármesterként, havi tiszteletdíja 448.700 Ft, plusz 67.300 Ft költségtérítés üti a markát.

Czeglédy Gergő vagyongyarapodásával részletesen foglalkozott a Kontra is: https://kontra.hu/tiz-ingatlannal-es-kozel-felmilliard-forinttal-nott-obuda-mszp-s-alpolgarmesterenek-a-vagyona-nyolc-ev-alatt

Kiss László polgármester

Végezetül, de nem utolsó sorban nézzük meg a mit rejtenek a polgármester, Kiss László vagyonnyilatkozatai, melyekből nemcsak egyes ingatlanok tűntek el, hanem családtagjairól sem találunk már semmilyen megjelölést.  

Ha kicsit közelebbről szemléljük Kiss adóbevallásait, a következőket láthatjuk. 2020-ban négy ingatlan kapcsán volt tulajdonrésze. Két harmadik kerületi, egy 90 négyzetméteres ingatlan ½-ed arányban, egy 68 négyzetméteres lakás 5/13-ad arányban. Ezen felül két vidéki, Bodrogon egy 60 négyzetméter plusz 1 négyszögöl és Kaposváron egy 48 négyzetméteres ingatlan örököse haszonélvezet nélkül ½ arányban, továbbá Bodrogon is rendelkezett egy 60 négyzetméter + 1 négyszögöl, örökölt telekkel, rajta lakóházzal és udvarral, ½ részben.  Mindkét ingatlannál öröklés útján volt tulajdonos, haszonélvezet nélkül.

Ezek az ingatlanokat 2021-es nyilatkozatában is feltüntette Kiss, de a 2022-es nyilatkozatában már csak a 90 négyzetméteres harmadik kerületi ingatlan szerepelt, a fent felsorolt másik három helyére pedig lett egy XIII. kerületi, 40 négyzetméteres lakás 1/1 tulajdonosi arányban, melynek vásárlása még folyamatban van. 

Kiss László polgármester feleségét és gyermekét a 2020-as vagyonnyilatkozatában még feltüntette, de sem a 2021-es, sem a 2022-es nyilatkozatában nem szerepelnek már ezen családtagok. kiss_csalad1.png

kiss_csalad_nincs.png

Ami nem változott, Kiss László nyugdíjbiztosítása, amely 2020-2022-ig egymillió forint összegben van feltüntetve. Változott viszont készpénzállománya és takarékbetét papírba fektetett összege. Előbbi 2020-ban 1 millió forint, 2021 - ben 6 millió forint, 2022-re pedig 2 millió forintra csökkent.

Kiss is foglalkozik befektetéssel, igaz nem akkora mértékben, mint alpolgármesterei. Takarékbetét papírba fektetett összege a 2020-2021-es, 2 millió forintos összegről, nulla forintra redukálódott, cserébe viszont lett a 3,3 millió forintos pénzintézettel szembeni tartozása, mellé pedig bekúszott egy 10.000.000 forintos pénzintézeti számlakövetelés.

Kiss Axa befektetési alapba fektetett pénze 2.6 forintról, 3.8 millió forintra nőtt.

A polgármester havi jövedelme bruttó 1.300.000 Ft, 195. 000 Ft költségtérítéssel. Ezen felül a két főállású polgármester, Burján Ferenc és Turgonyi Daniel Absolon havi illetményét is maximalizálták. Előbbi személy 2022. január 1. napjától havonta bruttó 1 170 000 forint illetményt és bruttó 175 500 forint költségtérítést, utóbbi személy pedig szintén, havi bruttó 1,170,000 forint illetményt, ezen felül idegennyelv-tudási pótlékot, havi bruttó 23 200 forintot, összesen bruttó 1.193. 200 forintot és havi bruttó 175 500 forint költségtérítést kap. fizetes_maximalizalas1.png

Fentiekből is jól látszik, hogy a harmadik kerület a balos hatalomátvétel után ugyan jócskán lejtmenetnek indult, ezzel párhuzamosan viszont mindenki polgármesterének és alpolgármestereinek életkörülményei egyre csak felfelé és egyre magasabbra ívelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr8817771302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása