Az Óbudai-sziget lepusztulását készíti elő a főváros
2022. február 10. írta: Óbudai Hírek

Az Óbudai-sziget lepusztulását készíti elő a főváros

Karácsony Gergely és Szabó Tímea jelenlegi tervei szerint megtiltanák a kutyák póráz nélküli sétáltatását, megszűnik a szúnyogirtás, egy évben mindössze kétszer kaszálnák a területet, a fákat pedig rábíznák a természetre.mehek_5.jpg

Hatalmas szenzációként harsogták tele a sajtót a Mocsáros-dűlőt eladni és beépíteni kívánó Karácsony Gergely és Szabó Tímea, hogy egy újabb zöld területet kívánnak megmenteni. Azt most sem tették hozzá, hogy leginkább saját maguktól, hiszen utólag mindig kiderül, hogy ha ez a két semmihez sem értő divatpolitikus megjelenik valahol, az ott élők kezdhetnek aggódni a környezetük miatt.

Nézzük át, mit tartalmaz az Óbudai-sziget új kezelési tervének látogatási rendje:

4.3.1.2. Látogatás

d) A területet átszelő sétautakról letérni tilos, kivéve horgászati tevékenység céljából

e) A tervezési területen A KUTYÁK PÓRÁZ NÉLKÜLI SÉTÁLTATÁSA, a fészkelő madarak és más természeti értékek bármilyen formában történő zavarása TILOS!

f) A területen technikai sporttevékenységet folytatni tilos!

A terület- és földhasználatra vonatkozó részben a következőket olvashatjuk: A területen minden épület, építmény, kerítés és kapu létesítése tilos. Új horgászállás nem létesíthető. Tilos sátorozni és táborozni. Kivételt képez természetesen a Sziget Fesztivál, hiszen nekik számos pontban engedményeket ad a tervezet, ők helyezhetnek ki kereskedelmi és vendéglátóipari egységeket, továbbá büféket és illemhelyeket telepíthetnek a szigetcsúcsra.

Megszűnik a szúnyogirtás is, a terület- és földhasználat j) pontja ugyanis leszögezi, hogy a területet érintő szúnyoggyérítés nem végezhető.

A tervezetben leírják, hogy a galériaerdőben csak minimális beavatkozást fognak végezni, „az állományok fenntartását és megújulását a természetes erdődinamikai folyamatokra kell alapozni.” Emlékezhetünk, hogy az elhanyagolás mennyire jól működik például a Római-parton is, ahol a magára hagyott, invazív fák közül dőlt rá nemrégiben egy hatalmas korhadt fa a játszótéri hintára. De példa lehet az a 2015-ös eset is, amikor épp a Hajógyári-szigeten halt meg egy fesztiválozó, amikor a sátrára dőlt egy fa.

A tervezetben leírják, kaszálás sem lesz, hiszen:

„a gyepterületek kaszálása maximálisan évente kétszer végezhető el.”

Kutyafuttatás, erdőgondozás, kaszálás tehát nem lesz, lesz viszont korhadt fa, gaz, toklász, szúnyog és kullancs. Kinek mit intézett Szabó Tímea és Karácsony Gergely. Így kell papíron környezetet védeni. A feladat elvégezve, sajtó telekürtölve, megvolt a pózolás a Facebookon és minden mehet tovább.

Semmi másról nem szól a jelenlegi tervezet, csak arról, hogyan lehet elfedni azt, hogy egyetlen fillért nem akarnak az Óbudai-szigetre költeni. Elvonják a forrást a faápolástól, a kaszálástól és a szúnyogirtástól. Ez nekik megér annyit, hogy tönkretegyék a kisgyermekesek és a kutyások közkedvelt sétáló és pihenőhelyét.  

A fővárosi önkormányzat illetékesei február 11-én, pénteken 15.00 és 17.00 óra között helyszínbejárást és egyeztetést tartanak a Hajógyári-sziget közparki területét érintő témákról, kívánjuk nekik, hogy sok „elégedett” szigethasználóval hozza össze őket a sors.

185368736_3873667356087523_4775587134442686171_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr5917376952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2022.02.11. 12:29:24

Ha jól értem, hazudsz.
süti beállítások módosítása