A Mocsáros valódi védelmezője
2021. december 16. írta: Óbudai Hírek

A Mocsáros valódi védelmezője

A Mocsáros-dűlő eladásának részleteiről is beszélt Barts Balázs a fővárosi vizsgálóbizottság előtt. A médiában megjelent tervekkel kapcsolatban Barts elmondta, hogy egy tanulmányt már 2018-ban is bemutattak az óbudai önkormányzatnak, de „Bús Balázs kijelentette, hogy amíg ő polgármester, addig itt nem lesz beépítve semmi.” 2019 óta Kiss Lászlónak hívják a polgármestert, a tervek újjáéledtek, a cápák pedig feljöttek a felszínre.mocsaros_busbalazs.jpg

Megjelent a Városháza-ügy vizsgálóbizottsága előtt, és a Mocsáros-dűlő beépítésével kapcsolatban is válaszokat adott Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója. Megerősítette, hogy az óbudai zöld terület beépítésére 3 különböző tervezet is készült 2020 júliusában és azokat be is mutatták a „fejlesztőknek”.

A bizottsági ülésen kiderült, hogy a Budapest Városfejlesztő Kft. már 2018-ban is készített egy tervezési dokumentációt, de ez az akkor óbudai vezetés ellenállása miatt nem jutott tovább a fővárosi cég asztalánál. A 2019-es fővárosi és óbudai polgármesterváltásokat követően azonban leporolták a 2018-as dokumentumokat és az annak alapján készült új fejlesztési tervet újra bemutatták a döntéshozóknak, akik már sokkal kedvezőbben álltak a dologhoz.

Barts a nyilvános vizsgálóbizottsági ülésen elmondta, hogy a Mocsáros rendezése azért került egyáltalán szóba 2010 után, mert az akkori új jogszabályok értelmében minden kerületnek, így Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának is meg kellett újítania a Kerületi Építési Szabályzatot. Ennek érdekében kereste meg az óbudai önkormányzat a fővárost, akihez a terület tartozik, hogy adjanak dokumentációt, ami alapján a szabályzatot el tudják készíteni.

Az első ilyen komplex anyag 2018-ban készült el, amit a kerülettel is egyeztetni kellett. Egy közel 150 oldalas, ugyancsak több alternatívát tartalmazó tanulmányt vittek Bús Balázs akkori polgármester elé, mint tárgyalási alapdokumentumot, hogy ez alapján a kerület is elmondhassa, milyen elképzelései vannak a területtel kapcsoltban. Barts visszaidézte, hogy az a tárgyalás valóban kudarcba fulladt, mert a kerület az nem volt hajlandó ezt érdemben minősíteni. Bús Balázs úgy fogalmazott, hogy amíg ő polgármester, addig itt nem lesz beépítve semmi.”

A hangfelvétel itt meghallgatható: sndup.net/gj8x/

A bizottság azon kérdésére, hogy az új 2020-as tervezet egyeztetései során mi változott, miért állította, hogy Kiss Lászlóval megvan a „deal”, Barts azt válaszolta, hogy ez az ő szintjénél magasabban, a várostervezési főosztály, vagy polgármesteri szinten lett letárgyalva.

A kirajzolódó kép tehát egyértelműnek látszik. A főváros számára elkészült egy tanulmány, amely 2018-ban még fennakadt Bús Balázsékon, akik már magát a tanulmányt látva is azonnal változtatási tilalmat rendeltek el az egész Mocsáros-dűlőre. Aztán jött Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Kiss László, akiknek a 2020-as tervezetet látva már jobban tetszett egy új városrész gondolata a zöld terület helyén, de ezt valahogy be is kellett adni a választópolgároknak. Hogy az óbudaiak gyomra bevegye a beépítést, kitalálták, hogy a teljes 650 ezer négyzetméterből egy részt védetté nyilvánítanak, és úgy hitték, hogy ezzel elterelhetik a figyelmet a fennmaradó, általuk értéktelennek mondott terület beépítéséről.

A Hajógyári-sziget esetéből láthattuk, hogy Szabóék előszeretettel vádolnak meg bárkit azzal, amit valójában ők maguk követnek el. A szigeten is eddig egyetlenegy befektető akart kaszinókat, szállodákat és lakóparkokat építeni: az az izraeli befektető, akinek a baloldal adta el fillérekért az értékes területet. 

A szándék a Mocsáros-dűlő ügyében mostanra nyilvánvaló. A jutalék jövedelmezőbb, mint a környezetvédelem. Az éhes cápák tovább köröznek a Mocsáros körül.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr9916785616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem benfentes 2022.02.22. 05:58:55

Elfogadhatatlan a 100 éve ellátatlanul lakott Csúcshegy problémája mellett új lakosságot hozni a kerületbe , eltüntetve egy zöld mezőt!
süti beállítások módosítása