Ki óvja meg az óvónőket?
2021. november 25. írta: Óbudai Hírek

Ki óvja meg az óvónőket?

Hiába vált kritikussá az óvónők hiánya Óbudán, az önkormányzat hallani sem akar a bérek emeléséről.

woman-kids-playing-floor.jpgÉrdemes volt ellátogatni az óbudai képviselő-testület novemberi ülésére, ugyanis a Kiss László-féle vezetés ismét bizonyítékot szolgáltatott a felelősségérzet, a hozzáértés, és a szociális érzékenység teljes hiányáról.

Vagy személyes érintettségből, vagy az internetet ellepő álláshirdetésekből, de mindenki találkozhatott az elmúlt időszakban az önkormányzati fenntartású óvodák legfőbb problémájával, a munkaerőhiánnyal. A kerületi intézmények folyamatosan pályáztatják a betöltetlen álláshelyeket, gyakran 3-4-esével keresik az óvónőket az egyes tagóvodákba.

Az idősebb nevelők nyugdíjazása miatt korábban még több-kevesebb sikerrel, de megoldották az intézmények az álláshelyeket feltöltését, mára azonban kritikussá vált a helyzet, az óvodák működésképtelensége bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

A munkaerőhiány igazi oka természetesen a pénz.

Az óbudai önkormányzat fizeti ugyanis az egyik legkevesebbet az igazán fontos feladatot ellátó szakembereknek.

A környező kerületek és települések időben léptek és a versenyszférában megemelkedett bérekre reagálva, fizetésemelésekkel és bérpótlékkal igyekeztek megtartani korábbi állományukat, sőt mi több, átcsábítani a gyermekek nevelésében kiemelt szerepet játszó óvónőket saját magukhoz. Ők megértették a siker receptjét, a boldog óvónő ugyanis boldog gyermeket jelent, a boldog gyermek pedig boldog szülőket.

Nem csoda tehát, hogy a népes óbudai szülői közösség lázong és az önkormányzatot hibáztatja a kialakult helyzetért. Joggal. Egy neve elhallgatását kérő intézményvezető elmondta lapunknak, hogy „Nem tudunk mit tenni, a rendelkezésre álló keretből nem tudjuk felvenni a versenyt sem a XIII., sem a II. kerület juttatásaival. Nem hibáztatom a fiatal kollégáimat, ki akarna lemondani jobb körülményekről és jobb fizetésről?”

A kialakult helyzet megoldására Puskás Péter, az óbudai Fidesz képviselőcsoportjának frakcióvezetője nyújtott be előterjesztést, hogy január elsejétől bérpótlékkal egészítsék ki a kerületi óvónők fizetését. „Rengeteg szülőtől kapunk levelet, hogy tarthatatlan az óvónők elvándorlása Óbuda-Békásmegyeren. Az önkormányzatnak sürgősen lépnie kell, ezért nyújtottunk be egy javaslatot, amely szerint már 2022. január 1-től kapjanak az óvónőink 30.000 Ft bérpótlékot. Azonban sem a polgármester, sem a baloldali koalíció hallani sem akart az ötletről, a javaslatot levették a napirendről. Érthetetlen részükről ez a döntés. Óriási hiba az óvodák működőképességét veszélyeztetni.” – nyilatkozta a frakcióvezető.

Nincs tehát bérkiegészítés, így tovább folytatódik az óvodai szakemberek elvándorlása. Úgy látszik, hogy a kultúra szándékos kivéreztetése után a köznevelés tönkretétele Kiss Lászlóék célja. A kérdés, hogy meddig lehet még az emberek ellen, az emberek szükségleteivel szemben várost vezetni?

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916764730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása