Szociálisan érzékeny kerület
2020. március 10. írta: Óbudai Hírek

Szociálisan érzékeny kerület

Négy lényeges fejlesztési terület rövidtávú terveit tartalmazó fejlesztési programját fogadta el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2017-ben. A szociális terület céljait a Fischer Ágoston Program foglalja össze.

Az óbudai szegénysorsúak ellátásának története szorosan összefügg Fischer Ágoston (1863-1918) esztergomi egyházmegyés pap, a Jó Pásztor zárda és templom, valamint a San Marco herceg özvegye által alapított Irgalom Háza lelkészének tevékenységével. Ágoston atya életét az ifjúság erkölcsös nevelése és támogatása ügyének szentelte. A főváros valamennyi kerületében segítő egyesületet alapított, programokat szervezett a szegény sorsú gyerekeknek, adományokat gyűjtött a megsegítésükre. 1912-ben alapított meg a Kiscelli utca 79-ben a „Senki Fiai”-nak nevezett otthont, ahol árva, iskolás korú fiúkat fogadott be. Az akkor páratlan intézet helyén alakult meg a mai Bécsi úti szalézi templom elődje.

A több fórumon elismert és példaként hozott magas színvonalú óbudai szociális rendszer eredményességét támasztja alá több elismerés is, melyet a kerület előző vezetésének munkássága nyomán érdemelt ki Óbuda-Békásmegyer. Ezek közül a legjelentősebbek az Idősbarát Önkormányzat Díj és a Gyermekbarát Település Díj. De a szociális területhez kapcsolódónak a Polgármesteri Hivatal Fogyatékosság-barát Munkahely és Kerékpárosbarát Munkahely címeket is magáénak tudhat.

Ez a szociális rendszer került veszélybe akkor, amikor a kerület új vezetése első intézkedéseinek egyikeként leváltott a Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztályának és több kerületi szociális intézménynek a vezetőjét. A legutóbbi testületi ülésen Kiss László régi barátját, az MSZP-s Komka Norbertet nevezte ki a családsegítő élére, az ellátórendszer motorjaként működő főosztályt pedig feldarabolta. Miközben a kerületben ezernél is többen dolgoznak a szociális ágazatban, elhivatott munkájukat nem ismeri el a baloldali vezetésű önkormányzat, amikor leszavazta a 2020-as költségvetés vitájában Bús Balázs korábbi polgármester javaslatát a szociális és az oktatási (óvodai) területek egységes béremelésére.

A Fischer Ágoston Szociális Program elsőszámú célja az volt, hogy megerősítse Óbuda-Békásmegyer gondoskodó szerepét a szociális ellátórendszer megerősítésével és kiterjesztésével.

Ennek érdekében a program kiemelten kezelte a gyermekes családok támogatását, amikor egyes támogatás-típusoknál a korábbi 250%-ára emelte a rászorulóknak nyújtott ellátás összegét. Ugyanígy hangsúlyos helyen szerepelt a programban a fiatalok lakáshoz jutásának támogatása, ezt segíti, hogy a kerületi lakáspályázatok felében rendeletben rögzítetten 40 év alattiak jutottak önkormányzati bérlakáshoz. A fiatalok életkezdését segíti az óbudai továbbtanulási támogatás és az óbudai szociális tanulmányi ösztöndíj. Előbbi a felsőoktatásban továbbtanulni szándékozó, azonban a képzés költségeit vállalni nem tudó fiatalokat segíti, utóbbi a nehéz helyzetű általános és középiskolás gyermeket nevelő családoknak jelent támogatást. Szintén a gyermeket nevelő családokat segíti, hogy 2019-ben 50%-kal emelte az önkormányzat az étkezéstérítési támogatásra való jogosultság jövedelemhatárát.

Az önkormányzat támogatásával az Összefogás Óbudáért Egyesület a kerület több pontján hétköznapokon reggelit és tízórait, a Bosco Szent János Ifjúsági Nevelési és Oktatási Alapítvány pedig vacsorát biztosít a nehézsorsú kerületi gyerekeknek.

Hasonlóan hangsúlyosak az időseknek nyújtott ellátások is, melyeket az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény koordinál. A közel 130 ezer III. kerületi lakos mintegy negyede 63 év feletti, és a szépkorúak arányában további növekedés várható a következő évtizedekben. Az ÓSZSZI a kerületben tíz Idősek Klubját valamint a Derűs Alkony gondozóházat működteti, három Házi Segítségnyújtási Központot, Otthoni Szakápolási Szolgálatot, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést kínál az idősebb korosztálynak.

A Fischer Program több olyan, elsősorban idősek által igénybe vehető támogatási forma kiterjesztését fektette le, mint például az óbudai gyógyszertámogatás, amely a gyógyszerek mellett az utóbbi években már gyógyászati segédeszközök vásárlására is igényelhető volt. Számos más támogatástípus esetében emelkedtek az utóbbi két évben a jövedelemhatárok (sok esetben több mint 50 százalékkal), így jóval szélesebb kör számára vált elérhetővé többek között az óbudai betegápolási díj, az óbudai lakhatási támogatás, a rendszeres és egyösszegű hátralékkezelési támogatás vagy a temetési támogatás. Az egyes támogatások mellett több népszerű akció is a program részét képezte, mint például az őszi kedvezményes burgonyavásár.

A Fischer Ágoston Szociális Program fontos fejezete volt az infrastruktúra-fejlesztés, hiszen magas szintű szolgáltatásokat csak megfelelő körülmények mellett tudnak biztosítani a kerületi szakemberek. Az elmúlt években ennek megfelelően jelentősen bővült – például a Csillaghegyi Makovecz Bölcsőde átadásával és több telephely felújításával – az Óbudai Egyesített Bölcsődék férőhelyeinek száma és szolgáltatáskínálata is. Jelentősen bővült az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ funkciókínálata is, többek között az új, fogyatékos információs és koordinációs pont létrehozásával.

Az önkormányzati szociális munka fontos pillérei voltak a korábbi években azok a sokszor évtizedes múltra visszatekintő partneri együttműködések, amelyeket a korábbi városvezetés alakított ki a kerületben működő civil szervezetekkel. Ezek közül a legjelentősebbek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel, a Kék Pont Alapítvánnyal, az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvánnyal, valamint a Magyar Hospice Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodások.

Számos közép- és hosszú távú fejlesztési elképzelést is vázolt a 2017-ben elfogadott Fischer Ágoston Szociális Program, ezek megvalósítása jelenleg kérdéses. Ilyen volt többek között új Idősek klubja létrehozása Békásmegyer nyugati részén vagy a Rómaifürdő lakótelepen, a nyugdíjasházak és a Derűs Alkony gondozóház kapacitásának és szolgáltatásainak jelentős bővítése (pl. emelet-ráépítés, közösségi terek és zöldtetők, betegszobák kialakítása), az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ részére új, korszerű épület tervezése és építése,

A költségvetés elfogadásával a baloldali kerületvezetés nem támogatta a szociális területen dolgozó több mint ezer szakember béremelését, de leszavazták az új Idősek Klubja létrehozására vonatkozó, valamint a fiataloknak (HPV) és az időseknek (tüdőgyulladás) biztosítandó ingyenes védőoltások támogatását is. Bizonytalanságba kerületek a civil szervezetek, mert a költségvetésből kikerültek a soronkénti nevesített, célzott támogatások, így tervezhetetlenné vált a civil szféra működése.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr7515502364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása