Kiss Lászlót is meghallgatta a fővárosi vizsgálóbizottság a Mocsáros-dűlő ügyében
2022. január 18. írta: Óbudai Hírek

Kiss Lászlót is meghallgatta a fővárosi vizsgálóbizottság a Mocsáros-dűlő ügyében

A meghallgatáson a főváros főépítésze, Erő Zoltán elmondta, hogy 2021. február 17-én közölték egy megbeszélésen Kiss László polgármesterrel a beépítésről született döntést, aki egyértelműen örült a Mocsáros beépítésének.

forras_facebook.jpg

Kiss "deal" László Szabó Tímeával és Karácsony Gergellyel egyeztet (Facebook)

A Mocsáros-dűlő eladásával és beépítésével kapcsolatban hallgatta meg hétfőn Óbuda polgármesterét a főváros ingatlanjainak eladását kivizsgáló bizottság. A vizsgálóbizottság munkájáról és a jelenleg rendelkezésre álló információkról Kovács Pétert, a XVI. kerületének polgármesterét, a vizsgálóbizottság elnökét kérdeztük.

kovacspeter_1.jpg

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester, a vizsgálóbizottság elnöke

Emlékezetes, az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételeket követően kirobbant Városháza és Mocsáros eladási botrányban arról beszélnek zárt ajtók mögött a fővárosi cégek vezetői üzletemberekkel, hogyan lehetne befektetőket találni az értékes önkormányzati ingatlanokra és hogy milyen jutalékot lehetne utánuk kérni.

Ön a Városháza eladását vizsgáló bizottság elnöke. Lapunk is sokat foglalkozott korábban a Mocsáros-dűlő tervezett eladásával és beépítésével. Hétfőn megjelent a bizottság előtt Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, akiről hangfelvételen azt állította Barts J. Balázs, a Fővárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója, hogy lakásépítési megállapodást, „deal-t” kötöttek a Mocsáros területére az óbudaiak háta mögött. Mit mondott el Kiss László a bizottságnak? Hajlandó volt-e végre elárulni, hogy pontosan mikor és kivel kötötte meg az említett lakásépítési megállapodást? És ebben a deal-ben volt-e megegyezés a jutalékról is?

Kiss László meglehetősen furcsán viselkedett az ülésen, az első kérdés után, melyben azt kérdeztem tőle, hogy kivel kötötte meg a „deal-t” és mikor, egy hosszú monológot adott elő, amiben leginkább elődjét Bús Balázst és a Fidesz-kormányt támadta mindenféle állításokkal, majd azt állította, hogy fideszes vállalkozók állították róla, hogy deal-t kötött volna, de ő ilyet nem tett, végül egy rosszul sikerült viccmesélés után elmenekült a bizottság üléséről. Így tőle nem tudtuk meg mi történt. Viszont a vizsgálóbizottsági meghallgatáson mellette ült Barts J. Balázs, aki a polgármester gyorsra sikerült távozását követően elismerte, hogy valóban ő hallható a hangfelévteleken és valóban ő mondta, hogy megszületett a „deal” és már lehet lakásokat építeni a Mocsáros-dűlőre. Arra a kérdésre, hogy ő tárgyalt-e Kiss Lászlóval, határozott válasza az volt, hogy nem, hanem ezt az információt Erő Zoltán fővárosi főépítésztől kapta.

forras_epiteszforum.jpg

Erő Zoltán fővárosi főépítész (fotó: Építészfórum)

Kiss László korábban azt állította, hogy soha nem volt ilyen egyeztetés a főváros és a kerület között, de időközben nyilvánosságra kerültek dokumentumok, amelyek három, A, B és C beépítési variációt is tartalmaztak a főváros részéről és egy levél is kikerült a sajtóhoz, amelyet Kerpel-Fronius Gábor alpolgármester írt Kiss Lászlónak címezve. A jelenlegi információk alapján tudjuk-e már, hogy volt-e ilyen egyezetetés a két önkormányzat között és azon kik vettek részt?

Erő Zoltán főépítész pontos dátumokat közölt a vizsgálóbizottsági meghallgatásokon. 2021. januárjában egy főépítészi ankéton döntöttek arról, hogy a három beépítési változat közül, a legkisebb lehetséges beépítést az „A” változatot támogatják, ahol 8 szintes irodaépületeket és 5 szintes lakóépületeket lehet építeni. Ezt követően 2021. február 17-én közölték egy megbeszélésen Kiss László polgármesterrel ezt a döntést. Arra a kérdésre, hogy a polgármester hogyan fogadta a döntést a főépítész egyszerű válasza az volt, hogy örült neki. Meg annak, hogy ennyi zöld terület is marad.  

Úgy tudjuk, hogy Kiss László a meghallgatáson Barts Balázst azzal vádolta meg a jelenlétében, hogy ő egy fideszes oligarcha. Valóban így történt? Mit szólt ehhez a Fővárosi Vagyonkezelő igazgatója?

Valóban így volt, nem személy szerint őt vádolta meg, hanem azt, aki a hangfelvételen beszél. Amit ugye a polgármester úr viharosra sikeredett távozása után mondott Barts J. Balázs a vagyonkezelő vezérigazgatója, aki természetesen azt mondta ő nem tarja magát fideszes vállalkozónak vagy oligarhának.

Fény derült-e arra, hogy Kiss László asszisztálása mellett miért akarja a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladni és beépíteni az értékes zöld területet, miközben a Mocsáros-dűlőn eddig egyik korábbi főpolgármester sem tervezett sem lakópark, sem irodakomplexum beruházást?

Sajnos erre nem tudtunk rákérdezni Kiss László polgármesternél, mert faképnél hagyta a bizottsági ülést az első kérdés után. Karácsony Gergely meghallgatásakor a baloldali többség meg ügyrendi javaslatokkal megszabta, hogy mit lehet kérdezni a főpolgármestertől és maximum hány kérdést lehet feltenni, így ott se került sor ennek tisztázására. Az egy korábbi vizsgálóbizottsági ülésen kiderült, Barts J. Balázs válaszából, hogy a 2019-es önkormányzati választás hozott változást a Mocsáros-dülő ügyében, hiszen a korábbi polgármester Bús Balázs határozottan kijelentette, hogy amíg ő polgármester egyetlen négyzetméter sem lesz beépítve a Mocsáros-dűlőn, így 2019 októberéig nem volt pálya a cápáknak cápázni ezen a területen.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr9316817388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem benfentes 2022.01.18. 17:32:43

Érdekes módon Bardóci azóta is védi a lakóövezetet a kétélű politikai bunkójával.. www.facebook.com/groups/1966795286918449/posts/3066119710319329/
süti beállítások módosítása