Itt a bizonyíték! Fertőzött vízben akarták fürdetni az óbudaiakat
2021. szeptember 29. írta: Óbudai Hírek

Itt a bizonyíték! Fertőzött vízben akarták fürdetni az óbudaiakat

Szabó Tímea és Kiss László már júliusban, a szennyezett Dunában meg akarták nyitni a szabadstrandot, az engedélyezést azonban a nem megfelelő vízminőség miatt megtagadták tőlük. romai_szabadstrand_szar_a_vizben_2jpg.jpg

Korábbi cikkünkben már nyilvánosságra hoztuk a Fővárosi Csatornázási Művek közlése alapján, hogy májustól augusztusig 14 alkalommal ürítették rá a békásmegyeri tározó tartalmát a Római-partra. Az akkori írásunk nyomán közérdekű adatigényléssel fordultunk Budapest Főváros Kormányhivatalához. Kérdésként tettük fel, hogy mikortól kérte az óbudai önkormányzat a strandhasználat engedélyezését és hogy mikor és milyen eredményekkel végezték el az engedélyezéshez szükséges mintavételeket, ami szükséges ahhoz, hogy a fürdőzési engedélyt megadják. 

A hivatal a következő választ adta:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata első kérelmében 2021. július 1. - augusztus 31. időtartamot jelölt meg a fürdési idényre.

2021. június 23-án az Önkormányzat elektronikus levél útján jelezte, hogy a fürdési idényt 2021. július 23 - augusztus 22. közötti időpontra kívánja módosítani a korábban benyújtott kérelemben megjelölt helyett, valamint megjelölte a szezon előtti két darab fürdővízmintavétel és egy darab ivóvízmintavétel időpontját. (2021. július 7.: 1. fürdővíz + ivóvíz; 2021. július 14.: 2. fürdővíz).

2021. július 16-án BFKH részére megküldésre került a 2021. július 14-i második szezon előtti fürdővízmintavétel eredménye, amely Escherichi coli szám tekintetében (1049 / 100 ml) meghaladta a Korm. rendelet szerinti értéket.

A Korm. rendelet 10. § (9) bekezdése szerint:

„(9) A fürdőhely üzemeltetésének a 9. § (1) bekezdése szerinti értékelésen alapuló, vízminőségi okokból elrendelt tilalmát csak akkor lehet feloldani, illetve új fürdőhelyen a fürdőzést csak akkor lehet engedélyezni, ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 ml fekális enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményez, illetve, ha az emelkedett cianobaktérium kockázatnak a 8. § (2) bekezdése vagy (3) bekezdése szerinti vizsgálattal megállapítható jelei nem állnak fenn.”

2021. július 19-én az Önkormányzat elektronikus levélben újból módosította a fürdési idényt 2021. július 30 – augusztus 22. közti időtartamra.

A Kormányhivatal válasza alapján tehát, Szabóék már július 1-én meg akarták nyitni a strandot, majd kétszer is meggondolva magukat, folyamatosan tolták a Római-parti Plázsra keresztelt fürdőhely megnyitását. Azonban ennek a folyamatos halasztásnak megvolt az oka, ugyanis a többszöri szennyvízürítésnek köszönhetően még július közepén sem volt biztonságos a szennyezettség miatt fürdeni a Római-parton. A válaszban említett Escherichi coli, vagy más néven kólibaktérium vagy kólibacilus, egy tipikus vastagbél-baktérium, jelenléte vízben vagy élelmiszerben székletszennyezettségre utal.

Jól látható, hogy Szabó és Kiss a legkevésbé sem foglalkozott azzal, hogy a gyanútlan fürdőzők biztonságban vannak-e, vagy sem. Mindenáron meg akarták nyitni a „Plázst”. Hogy miért? Több magyarázat is lehetséges. Az első, hogy a strand szomszédságában működő, haveri kocsma forgalmát ezzel is biztosítsák. A második, hogy ezzel a PR fogással ideig-óráig leplezni tudják azt semmitevést, amit az elmúlt két évben vittek véghez. A harmadik lehetőség, hogy az olyan háttérben megbújó baloldali, álcivil szervezetek, mint a Valyo és a Maradjanak a Fák nyomást gyakoroltak rájuk úgy, hogy ők is tudtak a fertőzésről, hiszen az önkormányzat által a strand üzemeltetésére kiírt pályázaton nem vettek részt, felelősséget nem mertek vállalni a fürdőhely biztonságos működtetésére.

Elmondható, hogy Szabó Tímea és Kiss László két éve igyekeznek saját képükre alakítani a Római-partot. Azóta mindenhol gaz, szemét és ürülék, folyamatos fakivágások, valamint gyanúsabbnál gyanúsabb ingatlanügyek bukkannak fel a területen. A kizárólag saját érdekeiket szem előtt tartó két politikus olyan lejtőn indította meg a Rómait, ahonnan nem lesz egyszerű visszakapaszkodni.

Borítókép: ripost.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr7216718442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása