Továbbra is kormányzati forrásból fejlődik a kerület egészségügye
2021. március 24. írta: Óbudai Hírek

Továbbra is kormányzati forrásból fejlődik a kerület egészségügye

1,25 milliárd forint támogatást kap Óbuda-Békásmegyer a gyermek szakrendelő és mozgásrehabilitációs központ kialakítására.

gyermek_szakrendelo_k.jpg

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 1,25 milliárd forint célzott forrás érkezik Óbuda-Békásmegyerre egy, a Viziorgona utcába tervezett gyermek szakrendelő és mozgásfejlesztő központ kialakításáhra. A pontos tervek és azok teljes költségvonzata ugyanakkor még nem ismert.

A kerület egészségügyi ellátórendszerének fejlesztése évekre nyúlik vissza, a kormányzat már korábban is milliárdos nagyságrendben nyújtott erre támogatást. Többek között így készülhetett el a Csobánka téri szakrendelő korszerűsítése és eszközfejlesztése százmilliós nagyságrendű és a csillaghegyi Vasút sori háziorvosi és fogorvosi rendelő felújítása 300 millió forintos kormányzati támogatásból.

Az előző, Bús Balázs vezette önkormányzat szoros együttműködést alakított ki az illetékes döntéshozókkal, így az előbbiek mellett a Margit Kórház is kapott infrastrukturális beruházásokra és eszközfejlesztésre több alkalommal milliárdos nagyságrendben költségvetési forrásokat. Ebbe a sorba illik az az 5,1 milliárd forint is, amelyet az előző városvezetésnem ítélt meg a kormány a szakrendelők fejlesztésére.

Úgy tűnik, a jelenlegi kerületvezetés már nem tartotta fontosnak e jó kapcsolat fenntartását. A korábbi támogatások folytonossága veszélybe került, az elmúlt másfél évben megtorpanni látszott az egészségügyi fejlesztések lendülete Szabó Tímea értelmetlen rikácsolásának és Kiss László kormányellenes uszításának hatására.

Úgy tudjuk, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek korszerűsítésére, valamint eszköz- és informatikai fejlesztéseire célzottan juttatott kormányzati támogatásból a jelenlegi városvezetés Kiss László elsőszámú választási ígéretét, a gyermek szakrendelőt kívánta megvalósítani, ezért a kormány elállhatott a források biztosításától.

A most megítélt 1,25 milliárd forint sem a kerületi polgármester érdeme. Budapest jutott 10 milliárd forint kormányzati támogatáshoz az EBP keretében, a pénzek felosztására is a Fővárosi Önkormányzat tett javaslatot, melyet a kormányzat elfogadott. Így jutott hozzá a teljes támogatás több mint 10 százalékához Óbuda-Békásmegyer.

Látható, hogy a kormányzati forrásból megvalósuló egészségügyi fejlesztések motorja a kerületvezetés és a kormányzat közötti konstruktív együttműködés, melyet Budapest is folytat.

A kerületiek pénzéből megvalósuló Kiss- és Szabó-féle kormányellenes uszítás veszélyezteti mindannyiunk ellátásának fejlődését.

Az 1,25 milliárd forintos támogatásból megvalósuló békásmegyeri egészségügyi központban hangsúlyos szerepet kap a gyermekek mozgásszervi rehabilitációja. Ezt a tevékenységet immár másfél évtizede az a Gézengúz Alapítvány végzi, amely működését itt Békásmegyeren kezdte és mára más országos ellátó-hálózattal rendelkezik, és amelynek önkormányzati támogatását a korábbinak a felére vette vissza Kiss László polgármester a kerület költségvetésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716476044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása