Brutális önkormányzati elvonások a szakrendelőktől
2021. november 23. írta: Óbudai Hírek

Brutális önkormányzati elvonások a szakrendelőktől

Az önkormányzat megszorításai miatt két éve egy helyben toporog az óbudai egészségügy, 

hiába folyósít idén a magyar állam közel 460 millió forinttal többet a Szent Margit Rendelőintézet működésére, mint a 2019-es évben.

szent_margit_rendelointezet.jpg

Eddig minden alkalommal bebizonyosodott, hogy ha Szabó Tímea vagy Kiss László állami, illetve kormányzati elvonásokról szónokol, akkor érdemes utánanézni a dolgoknak, mert mindig az ellenkezőjére derül fény. Szerkesztőségünk birtokába jutottak az óbudai Szent Margit Rendelőintézet támogatási összegei az elmúlt két évből, amelyek rendkívül érdekes és tanulságos adatokkal szolgálnak.

2019 - Az átmenet éve

2019-ben kezdte meg óbudai pályafutását a Kiss László és Szabó Tímea alkotta vezetői tandem. Ebben az évben vették át a városháza kulcsait Bús Balázs leköszönő polgármestertől. A 2019-es év összesítő adatai szerint az éves megítélt önkormányzati működési támogatásnál (360.365.066 Ft) még valamivel több is (360.823.308 Ft) érkezett a Rendelőintézet számlájára az önkormányzattól. Ebben az évben az 1.818.017.519 forintos állami támogatással kiegészülve látható, hogy a szakrendelők nagyságrendileg 2,18 milliárd forintot fordíthattak az intézet éves működésére a szakrendelő vezetői.

2020 – Valami másra kell a pénz…

2020-ban is folytatódtak azon kormányzati intézkedések, amelyek rendezni hivatottak az egészségügyi dolgozók évtizedek óta méltánytalan anyagi elismerését. A megemelt bérek és egyszeri juttatások a Szent Margit Rendelőintézet költségvetésében a kormányzati támogatás drasztikus emelkedésével jártak együtt. A Rendelőintézet működési számai is mutatják, hogy az állami támogatás (2.127.993.950 Ft) ebben az évben már önmagában is szinte akkora, mint az előző év teljes működési összege. Ehhez adódik hozzá az önkormányzat kiegészítő támogatása. Illetve helyesebben csak adódna. Ugyanis

a 2020-as évben elfogadott önkormányzati költségvetés hiába tartalmazott a Rendelőintézet számára egy emelt összegű 414 millió forintos támogatást, az év közbeni módosítások és elvonások miatt a ténylegesen folyósított összeg csak 239.284.823 forint volt az önkormányzat részéről.

Erről a közel 175 milliós összegről valamiért úgy határozott a gyurcsányista Szabó-Kiss kettős, hogy jobb helye lesz valahol máshol…

2021 – Ha már elkezdtük, folytatjuk!

Az idei évben sem állt le a baloldali megszorító gépezet. A számokat megnézve az állami támogatás összege tovább emelkedett, a 2.227.009.700 forint már 459 millióval több, mint a két évvel korábban folyósított. Két év alatt tehát majdnem 770 millió forinttal többet utalt az állami költségvetés a Rendelőintézetnek, ebből viszont ténylegesen semmi sem érződik a mindennapokban az önkormányzati elvonások következtében. A várólisták nem csökkentek, a szakrendelőkben sem épületfelújítás, sem eszközfejlesztés nem történt. Nem vettek fel sem több orvost, sem egészségügyi szakdolgozót. Mi lehet ennek az oka? A 2021-es számokból kiderül.

Ebben az évben az elfogadott önkormányzati támogatás eleve 70 millióval kevesebb, mint a megelőző évben (345.380.000 Ft). Ebből a lecsökkentett összegből Óbuda furcsa párosa, Szabó Tímea és Kiss László 106 milliót még zároltatott is, további 20 milliót nem folyósított, így összesen 142.459.690 Ft-tal rövidítette meg a Szent Margit Rendelőintézet működésre fordítható pénzállományát.   

Ha összegezzük a számokat, akkor látható, hogy

hiába a 770 milliós állami többlet, az önkormányzat pénznyelőpárosa, Kiss László és Szabó Tímea 317 milliót vett ki az óbudai egészségügyből két év alatt.

Cinikusan feltehetnénk a kérdést, hogy mennyi lélegeztető gépet lehetne venni ebből az összegből, de ténykedésüket elnézve és aljasságukkal szembesülve elpárolog a maradék humorérzék is.

Az adatok ismét bebizonyították, ha Szabó Tímea vagy Kiss László kormányzati kivéreztetésről tart kiselőadást, akkor ott valószínűleg arról a pénzről esik szó, amivel nem tudnak elszámolni.

Az egészségügy fontos téma Óbudán. Az emberek szeretik az intézményt és megbíznak a Szent Margit Rendelőintézetben dolgozó orvosokban és ápolókban. Minden bizonnyal ezt a bizalmat szeretnék leépíteni és az elvonásokkal az a céljuk, hogy konzerválják a rendelők problémáit. Ha pedig az emberek szóvá teszik, hogy ahogy mindenben, az egészségügyben is megállt az idő Óbudán, akkor gátlás nélkül fognak mutogatni a kormányra. A nyilvánvaló adatok ellenére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr5116762600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sí, sakk 2021.11.24. 18:15:23

Persze. Mindenki hibás, csak a csodás és demokratikus fideszed nem. Ugye?
Mocskos propagandisták.
Az index meg csodálkozik, hogy már a facebook sem tűri ezt a szennyet.

luis5 2021.11.24. 18:26:44

@Sí, sakk: en kíváncsi vagyok, mennyi vagyont rabolt a kormány? Mert foljelentem őket tuti

Etniez 2021.11.24. 18:38:47

Orbán pajtásod vette el a pénzt az önkormányzatoktól, valamiből működniük kell.

Szánalmas szar a blogod.

ben2 2021.11.24. 22:18:03

@Etniez:

A 770 milliós többletből hogy sikerül levezetned, hogy elvették a pénzt?

decens 2021.11.24. 23:07:59

Az előttem szóló 5 kommentelő böfögése szánalmas próbálkozás az önkormányzat kimosdatására a mocsokból!

Etniez 2021.11.24. 23:52:33

@ben2: Onnan, hogy az iparűzési adót elfelezték, tehát valahonnan pénzt kellett szerezni a működésre.
Ezért elvettek abból a forrásból.
Ha Orbánék nem rabolták volna ki az önkormányzatokat, nem lett volna lenyúlás.

Szar egy blog, nyomatja a maga kis féligazságait.

Etniez 2021.11.24. 23:53:17

@decens: Szerintem négyet akartál írni, de ehhez sem vagy elég okos.

legyetek 2021.11.25. 07:25:32

@Etniez: Tehát nem igaz az, hogy a kormány bármit is elvont az önkormányzattól, hiszen a kórház többlettámogatásával forrásokat szabadított fel az önkormányzat számára. Kérnénk tőled összehasonlító adatokat az érintett önkormányzat iparűzési adóbevételeiről az egyes években. Csak, hogy tudjuk indokolt volt-e az önkormányzat költségvetési átcsoportosítása.

egyujvilag 2021.11.25. 07:34:39

Nagyon szánalmas gyurcsányozós próbálkozás ez. Amúgy nem tudom, miért van még mindig beszarva a fidesz annyira, hogy mindenben fletót látja. Pedig olyan mint mész a szoci építkezésen: ott sem volt. De féretéve a répát, mondanám tréfát, csak a számokat nézzük. Egyrészt az elmúlt két évben (szerencsére) emelték az egészségügyesek bérét, ez a plusz javarészét már vitte is. A devizánk folyamatos, és nem félek kimondani, szándékos gyengítése viszi felfelé a zárakat. Így hiába a több lé: kevesebb dologra jut. Azt meg nézzük csak meg, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva pártunk és államunk mennyit vont el az önkormányzatoktól, és kit nem kompenzált egyáltalán: az ellenzéki vezetésű helyhatóságokat. Azoknak pedig valamiből kell működtetni a többi intézményt is. Mert ha összevonták volna az alapfokú oktatási intézményeket, akkor most arról fröcsögött volna a blogger: Gyurcsány elveszi a fiatalok jövőjét!
süti beállítások módosítása