Csónakház helyett kocsma a Római-parton
2021. szeptember 20. írta: Óbudai Hírek

Csónakház helyett kocsma a Római-parton

Szabó Tímea és önkormányzati vazallusai két éve mást sem csinálnak, mint magánérdekeket szolgálnak és ellehetetlenítik a sportéletet a Rómain.placc_1.jpg

Cikksorozatot indítunk a helyi Gyurcsány-katonák, Szabó Tímea és Kiss László római-parti ámokfutásairól. Az elmúlt két évben soha nem látott sebességgel épülnek a lakóparkok, csónakházak mennek tönkre és önkormányzati területeken brutális fakivágásokat hajtanak végre. 

Elsőként a „Királyok útja 33.” (volt KSH) telep ügyeivel foglalkozunk. A telep a Magyar Állam tulajdonában van, amelyet bérleti szerződés alapján kapott használatba Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. A területen eddig csónakház, és a vízi sportolási lehetőségeket is kiszolgáló épületek álltak. Az önkormányzat azzal az indokkal kérte az államtól a használati jogot, hogy azon további, a sportolást elősegítő programokat hajtson végre.

Nézzük meg, ezzel szemben mit vitt véghez Szabó Tímea és városházi alárendeltje, Kiss László polgármester. Az ígért sportfejlesztésekből semmi sem valósult meg. Helyette egy, a helyiek életét megkeserítő kocsmát alakítottak ki, valamint az emberek egészségét is veszélyeztető szabadstrandot hoztak létre. 

A gyurcsányista vezetők tehát épp azt valósították meg, amit a sportolók és környéken élők elkerülni szerettek volna. A belső közösségi területeket gyakorlatilag felszámolták, a változtatási tilalom ellenére a területen építkezés kezdődött, betonozás, kevesebb zöldfelület. És mindezt miért? Hogy az ingatlan parthoz közelebbi végén egy szórakozóhelyet alakítsanak ki. placc_2.jpg

Nehezen magyarázható, hogy egy sporttelepen mi szükség van egy késő éjszakig működő kocsmára. Ráadásul úgy, hogy a sporteszközök védelmét is hivatott kerítést – a változtatási tilalom ellenére - a kocsma miatt kibontották, így a vendégek szabadon járhatnak ki-be az eddig külső forgalomtól elzárt területekre. Ki járt jól ezzel a kocsmával? Kinek akartak üzletet csinálni önkormányzati támogatással? Városházi forrásaink elmondták, hogy az önkormányzati intézményeket egész egyszerűen „fölülről” utasították, hogy a tervezett céges rendezvényeket, csapatépítőket stb. ezen a helyen kötelesek tartani. Tehát valakinek forgalmat kell generálni. Közpénzből. placc_3.jpg

A stilizált térképen jól látható, hogy a „Garden Placc” névre keresztelt szórakozóhely - amelyet a helyiek csak „Kiss-kocsmának” csúfolnak - foglalja el a terület legnagyobb részét. A csónakház funkciója, hogy kiszolgálja a vízi sportok szerelmeseit tulajdonképpen megszűnt. A Maradjanak a FÁK a Rómain nevű baloldali álcivil csoport által kilobbizott szabadstrand ide helyezésével ugyanis ellehetetlenítették a vízhez való lejutást. A jelenleg is érvényben lévő rendelet szerint: „A kijelölt fürdőhely határaitól 150 méteren belül vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pálya nem jelölhető ki, valamint tilos fürdeni: hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében; egészségre ártalmas vizekben…” 

Sportolás, evezés helyett lett tehát éjszakai tivornya, kosz, szemét és olykor a határérték kétszeresét is elérő zajártalom. A helyiek elmondása alapján a kocsma bevételén kívül nagy ívben tesznek a telep karbantartására, takarítására és őrzésére. Pedig, ha beleolvasunk saját szerződésükbe, a következőket olvashatjuk: 

„A Felek a telepen közösen előkészített és egyeztetett programterv alapján rendezvényeket tartanak és biztosítják egymásnak az ingatlan legoptimálisabb (sic!) hasznosítását. A kerítésekre és egyéb felületekre a Felek csak előre egyeztetett és közösen írásban elfogadott táblákat és/vagy molinókat helyezhetnek el azzal, hogy a politikai hirdetés elhelyezése kizárt. Nem tiltott kisebb klub jellegű főként gyermek és sportutánpótlást kiszolgáló büfé vendéglátó hasznosítása sem, de nyilvános „kocsma" jelleget Felek a területen nem támogatnak...”

Ennyire veszi figyelembe a saját szabályait Szabó Tímea és Kiss László és pontosan ennyire igaz az is, hogy ők, vagy a Rómaira rátelepedett álcivilek bármilyen formában megvédenék a Római-partot. Kijelenthető, hogy a kerület rossz gazdája az államtól sportolási célra bérbe adott területnek és reméljük, hogy a cikksorozat is hozzájárul majd ahhoz, hogy a terület új tulajdonosa, az Óbudai Egyetem átgondolja, kire is bízza a sporttelep üzemeltetését és megtesz majd mindent, hogy kocsma helyett minél több ember számára biztosítson sportolási lehetőséget a Római-parton. Az óbudaiak nem több „Kiss” kocsmát, hanem több sportot szeretnének a Római-parton. 

Folytatjuk…

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr716718344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása