Eladó a Mocsáros-dűlő! Megépülhet a Szabó Tímea-féle lakópark?
2021. november 30. írta: Óbudai Hírek

Eladó a Mocsáros-dűlő! Megépülhet a Szabó Tímea-féle lakópark?

A legfrissebb Anonymus videóból kiderül, hogy a fővárosi városháza mellett eladó a Mocsáros-dűlő is. Amíg Szabó Tímea társelnöke, Karácsony Gergely és ingatlanügynökei az értékes területre keresik a befektetőket, az óbudai önkormányzat levetette a legutóbbi képviselő-testületi ülés napirendjéről azt a javaslatot, ami a zöld területi átsorolással megakadályozhatta volna, hogy a közel 270 ezer m2-es terület beépítésre kerüljön és a főváros-közeli cápák martalékává váljon.mocsaros.jpg

Újra áll a bál Buda utolsó megmaradt vizes élőhelye körül. A legújabb Anonymus által közzétett videó megerősíti az idén tavasszal napvilágot látott főváros elképzeléseket a területtel kapcsolatban. Az akkori tervek alapján is látható volt, hogy a Karácsony Gergely által bejelentett 650 ezer m2 védelem alá helyezésből, a vasúthoz közelebb eső sarokban egy 268 ezer m2-es részt szándékosan kihagytak. Ezt a területet tehát már a kezdetekben kivették a lehatárolásból, és azóta is minden erre irányuló javaslatot, észrevételt azzal hárítanak, hogy nem része a tervezési területnek, nem része a Mocsáros-dűlőnek.

Szabó Tímea nem győzte pártelnöktársának dicséretét. Annyira a saját hatása alá került a képviselőasszony, hogy rögtön 650 ezer négyzetkilométer megvédéséről beszélt a négyzetméter helyett. A párbeszéd két-, de inkább sokszínű politikusaitól már megszokhattuk az ilyen „apró” túlzásokat, de a leválasztott terület és az, hogy befektetőknél házalnak az így eladhatóvá vált ingatlannal, valahogyan Szabó Tímea videójából is kimaradt.

Tavasszal, amikor kikerültek a főváros tervei, a kerület volt polgármestere, Bús Balázs karolta fel a Mocsáros témáját. Petíciót indított annak érdekében, hogy a területen megakadályozza a lakópark építésének a lehetőségét. Bús Balázs az akkori nyilatkozataiban elmondta, hogy a terület egészére még az ő idejében rendeltek el változtatási tilalmat, de az új tervek fényében nem garantált a Mocsáros zöld jövője. A legújabb hangfelvételek bizonyítják, hogy Búsnak igaza lett. A petíciót akkor pár héten belül közel 2000 ember írta alá, amit már sem Szabó Tímea, sem a fővárosi, sem az óbudai önkormányzat nem hagyhatott volna figyelmen kívül. Mégis megtették és mostanra világos, hogy miért.

A lakók érdekeinek védelmében Bús Balázsék az önkormányzat legutóbbi testületi ülésén benyújtottak egy határozati javaslatot a Kiss László-féle baloldali vezetésnek, amely az Aranyhegyi út mentén lévő 268 ezer m2 beépítésre szánt fejlesztési területet Z Kp., azaz zöld (közpark) terület besorolásba vonta volna, megakadályozva minden jövőbeni építkezést a Mocsáros-dűlőn. Szabó Tímea óbudai polgármestere a javaslat kapcsán a szokásos senki által nem érthető beszédtechnikával ugyan motyogott valamit a politikáról, meg ki tudja miről, de válaszából annyit sikerült kihámozni, hogy eszük ágában sincs a kérdéssel foglalkozni és levették a napirendről a javaslatot. 

Mit tett eközben a terület sorsát elvileg szívén viselő Aquincum-Mocsáros Egyesület és elnöke, Mihályfy Klára? Díjat vett át Budapest főpolgármesterétől, Karácsony Gergelytől. Bizony, november 17-én Budapestért díjjal tüntették ki a Mocsáros megvédésére felesküdött egyesületet. Micsoda véletlen egybeesés. Csak nem azért járt a megtisztelő díj a „civileknek”, mert kifogástalanul képesek befogni a szájukat, amikor éppen kiárusítják a zöld terület 268 ezer négyzetméterét?  Az egyesület honlapján egyébként a következő bemutatkozás olvasható: „Az Aquincum-Mocsáros Egyesület pártpolitikától, gazdasági érdekcsoportoktól független, nonprofit szervezet, amely a lakókat és a természetet érintő közérdekű, lényeges kérdésekben képviseli a Mocsáros-dűlőn élő emberek közösségének érdekeit, építi és szépíti a lakókörnyezetet.”  Pontosan olyan képviselet ez és annyira mentes a politikától és a gazdasági érdekcsoportoktól, mint ahogy látjuk azt a Római-part esetében is.

A főváros településszerkezeti tervében szereplő 268.000 m2-es terület tehát úgy tűnik, eladót keres. A hatalmas ingatlanon, ami Kiss Lászlóéknak köszönhetően Lk-2, kisvárosias, jellemzően szabadon álló lakóterület besorolásban maradt, akár 2600 lakás is kényelmesen elfér.

A figyelmesebbek már nyár elején gyanút foghattak, amikor Szabó Tímeával karonfogva, Tüttő Kata is feltűnt a Mocsáros környékén. Anonymus új videójából láthatjuk, hogy a városháza eladási botrány Óbudán is felszínre hozta a Bajnai Gordon által megjelölt baloldali cápákat. Csak a nyilvánosság ereje akadályozhatja meg, hogy Óbuda egyedülálló zöld területén Szabó Tímea-féle luxus lakópark épüljön föl.mocsaros_szt.jpg

Érdeklődve várjuk a további fejleményeket. Remélhetőleg az is kiderül hamarosan, hogy a fővárosi jutalékrendszerből kinek is jutna a legtöbb Óbudán a különösen értékes ingatlan sikeres eladása után.

A bejegyzés trackback címe:

https://obudaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516769432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása